Ministerul Apărării Naționale a fost prins de Curtea de Conturi după ce a efectuat o ”donație” de peste 12 milioane de euro unei societăți engleze. Afacerea nu a fost deslușită, în totalitate, de inspectori, însă ea a constat în transferul gratuit a două turbine Olympus ale Fregatei F22- Regina Maria către o firmă privată din Marea Britanie, fără a se cunoaște scopul donației, contrar prevederilor legale. Totodată, donații de produse militare în valoare de 6 milioane de euro au fost înregistrate, eronat, ca vânzări.
Dintre toate entitățile controlate de Curtea de Conturi, cele mai mari nereguli au fost depistate la Ministerul Apărării Naționale. Printre acestea, cea mai gravă este dispariția din gestiune a două turbine care aparțineau Fregatei F222 – Regina Maria. Inspectorii au constatat menținerea eronată în debitul contului contabil 302.0400 – ”Piese de schimb” a sumei de 61.319.064 lei, reprezentând contravaloarea a două turbine care figurează și în Inventarul de complet al Fregatei F222 – Regina Maria, precum și a altor două turbine predate din anul 2021 unei societăți engleze, fără a se cunoaște scopul predării, contrar prevederilor legale.
”Au fost constatate deficiențe care privesc ieșirile și intrările de piese de schimb din Inventarul de complet al Fregatei F221 referitoare la modul de înregistrare în contabilitate în ordine cronologică, sistematică și cu documente justificative, a elementelor patrimoniale (piese de schimb nave maritime), precum și aspecte care privesc modul de efectuare a inventarierii pieselor de schimb din gestiunea entității în concordanță cu înregistrările în Inventarul de complet”, se arată într-un raport de audit la MApN al Curții de Conturi. Instituția a cerut ministerului clarificarea situației celor 2 turbine Olympus predate în Marea Britanie și luarea măsurilor în consecință.
Totodată, verificările au depistat înregistrarea, contrar legii, de către UM 01541, pe seama rezultatului reportat, a unor ieșiri de bunuri materiale care fac obiectul valorificării la intern și la extern, conform contractelor de vânzare-cumpărare încheiate de către CN Romtehnica SA în numele Statului Român cu partenerii interni/externi, precum și a unor donații efectuate prin CN Romtehnica SA, cu consecința subevaluării cheltuielilor raportate în situațiile financiare încheiate pentru anul 2022, în contul de rezultat patrimonial cu valoarea de 11.947.513 lei.
Au ”uitat” să vireze banii
Ca urmare a analizei unui număr de 8 contracte selectate din Situația centralizatoare privind închirierea unor imobile sau părți din acestea aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale la data de 31.12.2022, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost evidențiate în situațiile financiare întocmite pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2022 și nici virate sumele datorate bugetului de stat, încasate în baza unor contracte de închiriere.
Astfel, din evidența contabilă a UM 02547, UM 02517, UM 02444 și UM 02468 rezultă că aceste entități au virat la bugetul de stat doar un procent de 50% din sumele încasate în baza acestor contracte, contrar prevederilor legale. La UM 02517 au fost identificate acte adiționale încheiate cu același locatar în care deși se menționează că termenul de închiriere se prelungește cu 5 ani, la detalierea efectivă a perioadei de închiriere se specifică o perioadă de 6 ani.
Dezmăț la achiziții
În patrimoniul și în evidența contabilă a UM 02550 au fost găsite, la data de 31.12.2022, echipamente/componente/subansamble/elemente în valoare de 123.517.289 lei, achiziționate de această entitate în calitate de autoritate contractantă, în folosul unităților militare din S.M.F.T., S.M.F.A. și S.M.F.N., nepreluate de către structurile de forțe beneficiare pentru care s-a derulat achiziția.
În prezent, bunurile materiale respective sunt în custodie/depozitare la terţi (operatori economici integratori ai programelor majore de înzestrare/unităţi militare din subordinea categoriilor de forţe beneficiare sau din subordinea structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale), constituite în loturi al căror stoc nu a înregistrat mișcări pe perioade îndelungate (peste 17 ani).
Pentru unele dintre aceste bunuri s-a constatat necesitatea efectuării de demersuri pentru inițierea și derularea în regim de urgență a activităților de întreținere, conservare și protejare împotriva deprecierii continue, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.