AcasăEconomieBombă! Ministerul Apărării Naționale, țepuit de americani

Bombă! Ministerul Apărării Naționale, țepuit de americani

Un audit al Curții de Conturi a descoperit că Guvernul American a omis să livreze Ministerului Apărării Naționale produse și servicii în valoare de peste 213 milioane de dolari, deși plata în avans fusese efectuată de statul român în perioada 2013-2016. Cu toate acestea, singura măsură dispusă de Curtea de Conturi pentru conducerea MApN a fost analizarea periodică a creanțelor, pentru a se asigura de justificarea corespunzătoare a avansurilor achitate, fără a se vorbi, în vreun fel, de recuperarea banilor de la americani.

Americanii ne-au tras o țeapă de aproape 214 milioane de dolari, și, probabil, nu este singura. Surprinzător este că nici măcar Curtea de Conturi, când a descoperit manțocăria, nu a îndrăznit să ceară recuperarea pagubelor de către Ministerul Apărării Naționale, recomandând doar o analiză periodică a banilor pe care îi are de încasat. Sigur, suma aia de 214 milioane de dolari a plecat spre Guvernul American în  perioada 2013-2016, așa că se poate invoca și prescripția, atâta vreme cât nimeni nu a îndrăznit să îi ceară banii sau armamentul promis.

La capitolul ”Procese de management ineficiente”, raportul de audit la MApN al Curții de Conturi semnalează că în situațiile financiare ale UM 02550 (unitatea de achiziții armament a Armatei) sunt evidențiate sume puse la dispoziția Guvernului SUA în perioada 2013-2016, respectiv creanțe pentru contracte interguvernamentale de tip Letter of Offer sau Acceptance, încheiate cu Guvernul SUA (USG), achitate și nedecontate prin livrări de produse sau prestări de servicii la data de 31.12.2022 în valoare de 991.680.770 lei, echivalent a 213.973.324 USD la cursul de 4,6346 lei/USD, arată Curtea de Conturi.

Și cu banii luați

Din analiza efectuată de inspectorii Curții de Conturi s-a constatat faptul că pentru unele avansuri plătite integral în perioada 2013- 2016, nu au fost efectuate justificări prin livrări de produse sau prestări de servicii, în condițiile în care s-au încheiat noi amendamente la acordul de bază, atât pentru suplimentarea valorică a contractului inițial, cât și pentru prelungirea perioadei de implementare. Astfel, nu există o analiză efectuată privind concordanța între evidența contabilă și evidența tehnico-operativă pentru o bună gestiune financiară a fondurilor publice prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în desfășurarea activității, contrar prevederilor legale în vigoare.

”Prin necunoașterea, în orice moment, a situației reale a creanțelor entității, există riscul plății unor sume pentru care nu s-au efectuat livrări de produse sau prestări de servicii, cu întocmirea corespunzătoare a documentelor de recepție și înregistrarea în contabilitate a bunurilor materiale și a cheltuielilor aferente. Până la 31.12.2023, conducerea Ministerului Apărării Naționale va dispune măsuri pentru analiza periodică a creanțelor, cu ocazia inventarierii anuale, în baza contractelor încheiate cu partenerii externi, pentru a se asigura de justificarea corespunzătoare a avansurilor achitate”, se arată în raportul de audit.

12,8 milioane de euro pentru materiale sanitare de la NATO

Nereguli au fost constatate la MAPN și în achiziția de materiale sanitare în perioada iunie-decembrie 2021, de aproape 13 milioane de euro, de la Agenția de Suport și Achiziții NATO (Support and Procurement Agency-NSPA). Potrivit Curții de Conturi, nu se regăsesc în contabilitate operațiunile de lichidare a sumelor reprezentând avansuri acordate și justificate de NSPA prin livrări de materiale sanitare, recepționate la UM 02132 și nu s-au urmărit recuperarea sumelor neutilizate. ”Controalele au evidențiat neclarificarea și menținerea nejustificată în solduri a unor avansuri în valoare totală de 72.789.539 lei reprezentând sume plătite în avans în anul 2020 la NSPA pentru materiale sanitare și dezinfectanți pentru combaterea infecției cu virusul Sars-Cov 2, justificate, în tot sau în parte, prin livrarea de produse”, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

4.339 afisari

24 COMENTARII

 1. Ar trebui să cumpărăm armament din Europa, în special.
  Mai ales avione SAAB Gripen, care sunt mai performante și mai ieftine decît F-16.
  Iar suedezii sunt mai serioși, fac și investiții în industria romanească.

 2. Am cumparat si 2 avioane invizibile de la amerloci. Cand s-a dus Ciuca in hangar sa faca receptia a intrebat Unde sunt avioanele ca nu le vad.
  Amerlocii i-au zis Bosss pai a-ti comandat avioane invizibile.

 3. Bai Curtea de Conturi cum va permiteti asa ceva? Unde va credeti? Nu deranjati Democracy of Rule of Law! Aici vegheaza SRI si altii ca ei adica supusii americanilor. Hai la loc comanda sa verificati doar din cand in cand creantele… Slugilor asta nu e parteneriat, este sclavagism stat la alt stat! Multumim SRI! Aia de vegheaza non stop A Priori

 4. Cam putiniști ăștia de la curtea de conturi, cum își permit tocmai acum când trebuie să dăm 2,5 bil de coco pe abramsuri.

 5. Ministrul Apararii din 2012 era Mircea Dusa…Dumnezeu sa il ierte! Ca s-a dus! Odata cu el au ingropat si hotii nostri de conducatori sute de milioane de euro pentru armament invizibil.
  MIRCEA DUȘA….

 6. Situația jafului din aparare este ca în oglinda anilor 40 ,când țară era condusă tot de un neamț împreună cu partidele tradiționale, am mers la luptă cu un aliat și-am sfârșit cu altul, se pare ca nu învățăm nim8c din istorie

 7. Curtea de conturi !, SAPCA LUI JOHANIS ATI PUS-O LA LIVRARILE SPECIALE ??,SUTELE DE MILIOANE DE $ NU-S CUMVA PLOCONUL LA INALTA POARTA PENTRU CAFTANUL LUI JOHANIS ??.
  Tepele americanilor se tin lant de cand am devenit IDIOTII DE SERVICIU „partenerii strategici ” vezi :Bechtel ,F16 la a 4 a mana !,Pirania cu banii inainte ca la curve ,au trimis ce au refuzat norvegienii niste rasnite !vro 100 de bucati ,iar platite au fost 1000 !!;vezi rachetele Patriot primele vechituri de prin cazarmi !,vezi teapa cu minireactoarele nucleare Nu Scale,
  vezi 6,5 miliarde de $ F35 tot cu banii jos !,iar livrarea la PASTELE CAILOR !+ 2 miliarde $ pe 54 tancuri Abrahams cu livrare SINE DIE !,ultimele 8,5 miliarde au bagat in rahat Romania
  din punct de vedere financiar ,iar sanctiunile financiare au aparut automat ,deficitul prezent cauzat de DEZMATUL ACHIZITIILOR MILITARE vine cu o AVALANSA DE MARIRI DE TAXE SI IMPOZITE PE ORICE !, GUVERNARE ?, NICI GAND !, mentalitati de slugarnicie si de lins clante .

 8. Acesta este un mizilic. O să vedeți țeapă după banii dați pentru armament pentru următorii zeci de ani, ca și cei dați pentru minireactoarele nucleare. Totul este o șpagă mascată pentru mângâierea pe crește a guvernanților.

 9. Nemer nicii ăștia de militari tradatori ar fi putut cu 214 milioane dolari să revigoreze ceva, consistent, din industria de apărare din Romania. Nu dau nicio comanda, mica, minuscula, către fabricile din Romania. Totul la americani… Trădători nemernici !!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri