Cauta

Guvernul Orban aruncă în aer sistemul medical. ”Au scăpat totul din mână!”

Ordonanța lui Orban a blocat circuitul pacienților Covid

Medicii de familie acuză Guvernul că s-a spălat pe mâini de pacienții Covid și că, în acest moment, totul este blocat. Ordonanța de Urgență care îi trimite pe cei infectați să se trateze la domiciliu este absolut nefuncțională, iar contractele obligatorii nu vor fi semnate, spun medicii de familie.

Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban, prin care le interzice accesul în spital asimptomaticilor și celor cu simptome ușoare și medii, mai rău a blocat lucrurile, susțin medicii de familie. În acest moment, nimeni nu știe ce are de făcut, iar situația bolnavilor Covid este cât se poate de neclară. Potrivit actului normativ, până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, persoanele care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și cele care, după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă prin investigații paraclinice specifice, conform definiției de caz nu prezintă semne și simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă de aceasta pentru o perioadă care nu poate depăși perioada de contagiozitate specifică bolii determinată de agentul patogen.  Acestea vor fi tratate la domiciliu prin telefon de către medicii de familie, care vor primi un tarif pe caz de 105 lei. Medicii de familie, conform OUG, au obligația de a încheia contracte distincte cu casele de asigurări, iar în cazul nerespectării culpabile de către medicul de familie a oricăreia dintre obligațiile contractuale, casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală diminuează cu 50% venitul cuvenit potrivit contractului de monitorizare a stării de sănătate a pacienților pentru luna în care se constată aceste situații.

”Ce fac cu pacientul? Îl las să moară?”

Fostul președinte al Societății Naționale de Medicină a Familie, dr.Rodica Tănăsescu, atrage atenția că ordonanța de urgență trebuia însoțită de niște norme și că ar fi trebuit anulate alte legi. ”Deocamdată nu știm nimic. Ce fac cu pacientul? Are nevoie de evaluare? Are nevoie de decizie de la DSP? Că dacă scrie că nu are nevoie, eu încotro îl trimit? Și bun, îi monitorizez pe cei oligosimptomatici, dar dacă unul are insuficiență cardiacă și un cancer la activ îl monitorizez la fel ca pe cel sănătos și tânăr? Și dacă nu îi este bine, celui cu insuficiență cardiacă, unde îl trimit? Că nu scrie. Descurcați-vă! Spălați-vă pe cap cu ei! Nu știu ce o să facem. Eu cred că au scăpat totul din mână și acum încearcă să paseze problema. Pot să-l trimit la un cardiolog? Nu pot, că e Covid. Unde îl trimit? În spital Covid? Păi spitalul Covid e plin. Ce fac cu el? Îl las să moară cu zile? Trebuie făcute niște trasee, să știu ce fac cu el. Situația este blocată în acest moment”, ne-a declarat dr.Rodica Tănăsescu, fostul președinte al Societății Naționale de Medicină a Familie.

4 lei pe zi, plata pentru tratarea pacienților

Termenul de ”obligatoriu” introdus în ordonanța Guvernului i-a revoltat pe medicii de familie, care au arătat că este o aberație juridică, pentru că nu se poate condiționa un contract cu alt contract. ”Cuvântul <<obligatoriu>> înseamnă că se spală pe mâini, pentru că nu există obligatoriu într-un contract civil. Este negociere, este asumare și este semnare. În al doilea rând, dă-mi ce-mi trebuie! Nici măcar o mănușă nu mi-ai dat și îmi ceri de toate. Vine iarna. Acum țin pacienții în curte și pe urmă unde îi țin? Unul în altul? Am cerut să ni se dea un cort, ceva, dar nu am primit nimic. Din 20 de pacienți care vin la cabinet, sigur unul are Covid și să-i țin laolaltă? Nu mă ajuți cu nimic și ceri? Apoi, ce înseamnă culpabil? El, ministrul, nu este culpabil că nu găsește calea corectă? Să vedem cine semnează acele contracte. Mă lipsesc de cei 105 lei pe pacient, care de fapt sunt brut și înseamnă net 55 de lei. Iar 55 de lei împărțit la 14 zile înseamnă vreo patru lei pe zi pentru bătaia de cap de a vorbi în fiecare zi cu pacienții. Mă lipsesc. O fac ca și până acum gratis, dar nu semnez contractul lor. Nu este vorba despre bani, dă-mi, frate, dezinfectante, dă-mi ce-mi trebuie la cabinet! Este o vraiște și mă îngrozește că vine iarna”, a mai afirmat fostul președinte al Societății Naționale de Medicină a Familie, dr.Rodica Tănăsescu.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version