Cauta

Guvernul a mințit. Nu pornește nicio capacitate pe cărbune

Cărbunele, privilegiul țărilor bogate

În timp ce toată Europa se reorientează spre cărbune, pentru a atenua criza de energie provocată de sancțiunile impuse Rusiei, autoritățile din România par încremenite. După ce Guvernul a anunțat că va redeschide capacități pe cărbune, nimic nu s-a mișcat. În fapt, singurul plus de energie din cărbune rămas în picioare ar fi cel de la CE Oltenia, de 300 de MW, care nu înseamnă nimic pentru sistem, dar nici acolo nu s-a început nimic.

Incompetență, sabotaj sau nepăsare? Sau toate la un loc, probabil. România nu reușește să se adapteze rapid crizei de energie și refuză să ia exemplul țărilor dezvoltate, care și-au permis să-și reia producția pe cărbune. La noi, Guvernul și politicienii din coaliție au ieșit cu mesaje diferite, anunțând repornirea capacităților pe cărbune, revenind mai apoi cu promisiunea de a reporni un singur grup de la CE Oltenia, de 300 Mw.

”Acele microhidrocentrale de pe Jiu, care ar putea fi finalizate în circa doi ani și jumătate dacă se scot din aria protejată, ar produce, în total, 200 Mw, iar asta nu este o soluție pentru facturile actuale. Văd că avem importuri tot mai mari, s-a ajuns la 2.300 de Mw import, la prețuri de 3.500 de lei Mw în vârfurile de sarcină. Și nu pornim nimic pe cărbune. Nu vor să facă absolut nimic. Termoncentrala de la Mintia clar nu se va reporni, au și ieșit și au clarificat că este vorba despre Complexul Energetic Oltenia, dar nici acolo nu se pornește. Se merge tot cu 1.400 de Mw pe cărbune, iar ce spun ei că pornesc 300 de Mw în Gorj este o glumă. Cu ce mă ajută 300 de Mw, când eu import 2.300 de Mw la 3.500 de lei Mw. Cum să pornești doar atât? Practic, ei ne spun că mai pornesc un grup și atât”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta arată că la Complexul Energetic Oltenia se pot produce până la 3.000 de Mw. Singura problemă este lipsa lignitului, iar aceasta se poate rezolva rapid printr-o hotărâre de expropriere în zonă, pentru a începe exploatarea lignitului.

Importurile de energie îngroapă economia

Dacă s-ar porni și Termocentrala Mintia, pe lângă grupurile de la Complexul Energetic Oltenia, se vor stopa importurile, susțin sindicaliștii din sectorul energetic. ”Dacă nu mai importăm scade prețul, pentru că nu mai avem nevoie de piața de echilibrare. Această piață de echilibrare este cea mai scumpă piață, este peste PZU (piața zilei următoare). Criza de energie din România provoacă creșteri colosale ale prețurilor. Există și o speculă pe piață, pentru că avem acești producători străini, din regenerabile, care nu ne ajută pe noi, se ajută pe ei. Atunci când bate vântul, ăla nu intră pe 10 lei, ci pe speculă”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Nu au soluții pentru anul acesta

Toate soluțiile propuse de guvernanți sunt preconizate a se materializa peste 2 ani sau mai mult. Chiar și finalizarea centralei pe gaze de la Iernut, anunțată cu mare tam-tam de Guvern, care ar produce 210 Mw, ar dura cel puțin doi ani, dacă lucrările ar începe acum, ceea ce nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla prea curând. Investițiile de la Hidroelectrica, pentru alți 200 de Mw, ar urma să înceapă abia anul viitor. Despre microcentralele nucleare, dacă se merge până la capăt cu această idee nefastă, nu poate fi vorba mai devreme de opt ani, iar construcția celor două reactoare de la Cernavodă ar dura și ea circa 10 ani, din momentul în care se va începe ceva în acest sens.

Ultimele stiri

  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Exit mobile version