Cauta

Federaţiile din Educaţie, protest la Guvern. Motivele pentru care sindicaliștii ies în stradă: „S-a ajuns la o situație revoltătoare”

sursa foto: Fsli Romania/Facebook

Luna februarie începe cu un protest al federațiilor din Educație, în Capitală. Oamenii ies în stradă în speranța că guvernanții le vor auzi mai bine revendicările, ce țin de sfera salarială.

Sindicaliștii de la principalele federații din Educație vor ieși, miercuri, în stradă, în apropierea sediului Guvernului, din Piața Victoriei. Din câte s-a anunțat, la protestul ce urmează să înceapă în jurul prânzului sunt așteptați să participe circa 1000 de membri de sindicat.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, s-a anunțat, recent, într-un comunicat transmis din direcția federațiilor sindicale conduse de către Simion Hancescu, Marius Ovidiu Nistor și, respectiv, Anton Hadăr.

Potrivit sindicaliștilor, prin această acțiune de protest se dorește să se atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, „probleme generate de salarizarea nemotivantă”.

Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire”, au mai transmis federațiile sindicale.

„S-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate”

Sindicaliștii susțin că din cauza salariilor foarte mici, sunt puțini tinerii cu calificare care aleg să profeseze în sistemul educațional. „Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze.

Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual.

Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, se mai arată în comunicat.

Ultimele stiri

  • Un important stat european se izolează de restul lumii. Garduri şi bariere de 2,5 miliarde de euro, la graniţă
  • Alege ce citești
  • Medicii au luat în calcul externarea lui Florin Piersic. Când ar putea pleca acasă marele actor
  • Alege ce citești
  • USR, între dezvăluirile lui Coldea și clanul Fabian
  • Guvernul şi i-a „pus în cap” pe angajaţii de la Senat și Camera Deputaților. Oamenii au protestat pe holuri
  • Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să-ţi cânte Irina Loghin la nuntă
  • Iris Ionescu, tânăra de 17 ani care caută remediu împotriva tuberculozei, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Matrapazlâcuri la Ministerul Energiei. Au vrut să fure de la săraci ca să dea la bogați
  • Unde i-a împins nevoia pe românii care îşi caută o locuinţă. Sunt dispuşi să stea în „bombe” comuniste, numai pentru că e mai ieftin
  • Exit mobile version