Cauta

Egoismul bolnavilor Covid: nu vor să doneze plasmă!

Românii vindecați de Covid refuză să-și ajute semenii

Plasma hiperimună, cel mai eficient tratament pentru Covid existent la ora actuală, a ajuns un fel de marfă de lux de contrabandă. Românii vindecați de Covid refuză, fără niciun fel de explicație, să doneze plasma care ar putea salva vieți. Iar șefilor pandemiei nici nu le-a trecut măcar prin cap să inițieze o campanie publică în acest sens. 

Ministrul Tătaru nu vrea să facă nicio campanie pentru donarea de plasmă

Campania ”poartă masca pentru că îți poate salva viața” ar trebui urgent înlocuită cu ”donează plasmă, ca să salvezi vieți”. În timp ce masca, dacă nu este de înaltă protecție, nu salvează pe nimeni, plasma de la pacienții vindecați de Covid chiar ar reduce semnificativ numărul morților din România. Pentru că, așa cum au tot spus-o medicii specialiști din toată lumea, plasma hiperimună poate vindeca bolnavii în stare gravă, dar, mai ales, poate fi administrată celor infectați cu Covid înainte de a ajunge pe aparatele ATI, de unde numai o minune îi mai poate salva.

Din păcate, însă, vindecații de Covid nu vor sub nicio formă să doneze plasmă. Dacă la început refuzurile lor erau voalate, în ultima perioadă refuzurile au devenit extrem de categorice, ne spun directorii centrelor de transfuzie sanguină. ”Avem, din aprilie până acum, doar 10 vindecați de Covid care au acceptat să doneze plasmă și trei care au donat sânge. Îi sunăm în fiecare zi, că primim listele de la spitale, iar ceea ce mă îngrijorează în ultima perioadă este faptul că, dacă în prima fază oamenii nu erau atât de tranșanți, găsind tot felul de motive să amâne venirea la centru, că se mai gândesc, că mai așteaptă, acum, sunt foarte mulți care spun ferm că nu vin să doneze. Noi speram că, pe măsură ce trece timpul, numărul celor care vin să doneze o să crească, dar nu a fost așa”, ne-a declarat dr.Gabriela Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași.

Jumătate din donatori au plasmă vindecătoare

Medici cred că refuzul celor vindecați de Covid de a dona plasmă este cauzat de intoxicarea cu informații despre Covid, care le-a produs acestora lehamite. ”Cred că lumea este sătulă și de atâtea informații, deschizi televizorul și auzi Covid de dimineață până seara, și atunci, la un moment dat, ți se face lehamite de tot. Speriați nu ar trebui să fie, că noi suntem foarte deschiși și le dăm foarte multe informații. Avem și un psiholog la Spitalul de Boli Infecțioase, care le spune, la externare, că ar putea dona plasmă. Dar nici asta nu a avut efect. Ar trebui să se facă o campanie serioasă pentru donarea de plasmă și pentru donarea de sânge, în general, care nu s-a făcut în niciun fel în ultimii ani.

Trebuie să vină mulți donatori de plasmă, pentru că am constatat că cei care au fost asimptomatici sau au avut forme ușoare nu au un nivel de anticorpi care să-i califice pentru plasma autoimună. Din cei 13 donatori pe care i-am avut doar jumătate au putut ajuta. Nici în celelalte județe nu este o avalanșă de donatori. În afară de București și de Galați, care au mai avut ceva donatori, nicăieri oamenii nu se înghesuie”, ne-a mai precizat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași, dr.Gabriela Scripcaru.

Tratament pentru VIP-uri

Ordinul ministrului Tătaru din aprilie prevede că administrarea plasmei de la pacienții vindecați de Covid se face doar pentru cazurile extrem de grave, cu 10 zile de ventilare mecanică. Prin spitale, însă, plasma ajunge, se pare, doar la VIP-uri. Un semnal în acest sens a fost tras de dr. Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, care i-a cerut ministrului Nelu Tătaru să inițieze un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de Covid-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi dezvoltați după ce s-au vindecat.

”Eu asta aș face, domnule ministru al Sănătății! Alexandre Eram este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2, despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună (- vezi declarația soției lui, Andreea Esca). Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului”, i-a scris dr. Dan Grigorescu ministrului Sănătății.

Ultimele stiri

  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Exit mobile version