Cauta

Efectul Arafat. Medicii care salvează pacienții riscă să înfunde pușcăria

DNA, anchetă la Raed Arafat. S-au dus peste IGSU! Cum s-au cheltuit 5 milioane de euro din fonduri europene?

”Părintele ” medicinei de urgență, Raed Arafat, a reușit să impună un sistem care, în loc să salveze pacienții, îi ucide. Astfel, medicii de pe ambulanță riscă să-și piardă dreptul de liberă practică și să înfunde pușcăria dacă îndrăznesc să efectueze manevre pentru salvarea pacienților. În cazul unui accident grav, medicul de pe ambulanță este obligat să cheme o altă ambulanță, C1, care nu există în județe întregi, sau să transporte pacientul la spital, fără să intervină în niciun fel.

Din 2006 până în prezent, medicii de pe ambulanțe au trimis adrese peste adrese și memorii peste memorii pentru a atrage atenția că, din cauza unui ordin aberant, nu pot salva pacienții decât cu riscul de a intra în pușcărie și de a-și pierde dreptul de liberă practică. Unii au ales să își asume riscul și stau tot timpul cu sabia deasupra capului, pentru că nu se pot uita nepăsători cum mor oamenii, dar alții au spus clar că nu își vor asuma un astfel de risc.

”Sunt pacienți cu politraumă, care trebuie sedați și trebuie făcute intervenții, astfel încât să fie transportați la spital. Or, dacă noi nu avem voie să folosim medicația și nu avem voie să aplicăm tehnicile necesare, nu avem cum să salvăm viața pacientului. Nu avem voie să facem intubare și nu avem voie să facem nici drenaj toracic, absolut necesare în cazul unui hemotorax sau hemopneumotorax sau în cazul unui politraume. Nu avem voie să facem inducția pentru pacienții instabili hemodinamici, politraumatizați. Ordinul precizează foarte clar că, dacă nu există ambulanță C1, că noi suntem ambulanță C2, atunci trebuie să recurgem la evacuarea cât mai rapidă a pacientului la cel mai apropiat spital. Dar accidentele se pot întâmpla la distanțe foarte mari de spitale și sunt puține orașe în țară care au aceste ambulanțe de tip C1. La Galați, de exemplu, avem un singur echipaj C1, Vrancea nu are, Tulcea nu are, Brăila nu are, Vaslui nu are. Imaginați-vă că avem un singur echipaj C1 în zona de Sud a Moldovei”, ne-a declarat dr. Cătălin Roșu, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța – Galați.

Răspundere penală pentru depășirea competențelor

Depășirea competențelor impuse prin Ordinul Ministrului Sănătății 1092/2006, chiar dacă aceste competențe au fost dobândite de medici la cursurile de specializare în medicina de urgență, se pedepsește aspru. ”Depăşirea neautorizată a competenţelor de către membrii unui echipaj cu competenţe egale sau de către şeful unui echipaj cu competenţe de diferite nivele va duce la aplicarea unor sancţiuni administrative, civile ori penale persoanei sau, după caz, persoanelor vinovate”, se arată în ordin. Medicii de pe ambulanță se roagă să nu existe vreo reclamație de malpraxis, pentru că atunci își riscă libertatea și cariera, nefiind acoperiți de acte normative. Și asta pentru că unii dintre ei își asumă riscul și încalcă ordinul aberant, salvând, totuși, pacienții. ”Am sesizat de multă vreme acest aspect, dar nu s-a luat nicio măsură pentru a se schimba acest ordin. Noi, medicii de pe ambulanță avem tot timpul sabia deasupra capului. Nu putem să lăsăm un om să moară. Dacă avem o politraumă și nu intervenim cât mai repede, acesta va muri. Deși medicamentele necesare pentru intubare sunt interzise pe ambulanțele cu medici, sunt servicii de ambulanță din țară care au ales să doteze autospecialele cu astfel de medicamente, lăsând medicii să decidă dacă își asumă riscul de a salva viața unui om sau nu. Colegii sunt disperați, am discutat cu cei din țară și mi-au spus că nu își asumă riscul de a-și pierde dreptul de liberă practică și libertatea. Este foarte grav ce se întâmplă, ce facem cu pacientul, îl lăsăm să moară?”, ne-a mai precizat dr. Cătălin Roșu.

Decesele pacienților, pagube colaterale

Medicii de pe ambulanțe au semnalat Comisiei de medicină de urgență din Ministerul Sănătății că trebuie să aleagă între a salva viața unui pacient și a-și pierde libertatea, însă sistemul lui Raed Arafat a considerat, probabil, că decesele sunt pagube colaterale. Când se instituie codul roșu, ne spun medicii, înseamnă că viața victimei este în pericol și atunci trebuie trimisă ambulanța C1 direct, nu o ambulanță cu medic, specializat și el, dar fără dreptul legal de a interveni. Este o fractură de logică să trimiți ambulanța C2 pentru a chema ambulanța C1, care nu există, sau pentru a transporta victima la spital. Sau la morgă, direct, în aceste circumstanțe.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version