Guvernul schimbă foaia de la 1 ianuarie 2024. Dispar ajutorul social şi alocația de susținere familială. Asistaţii sociali vor avea parte, însă, de o nouă formă de ajutor: venitul de incluziune.
„În luna decembrie, cei care ştiu că se încadrează, care au beneficiat până acum, trebuie să vină să depună o nouă cerere la noi, încât să putem stabili dreptul cu 1 ianuarie”, a spus Ana Toader, directorul Direcției Publice de Protecție Socială Târgu Jiu.
Aşadar, toţi beneficiarii actuali de ajutor social şi/sau alocaţie de susţinere a familiei vor fi înregistraţi în sistem în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2023 pentru a primi venitul minim de incluziune.
Ce este Venitul Minim de Incluziune?
Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa.
Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune şi are două componente: sprijin pentru incluziune şi sprijin pentru familiile cu copii.
Câţi bani se oferă la venitul de incluziune?
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei / persoanei singure reprezintă diferenţa dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani şi cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.
Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obţin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
Legea mai spune că, deşi au venituri până la limita amintită, românii care au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri nu vor putea primi ajutorul.