Cauta

Constructorii revoltați: Muncitorii asiatici nu sunt o soluție!

Firmele de construcții nu vor să lucreze cu asiatici, pentru că sunt prea scumpi

Anunțul eliminării facilităților fiscale pentru angajații din construcții a îngrijorat peste măsură patronatele din acest sector, care au avertizat că se va intra într-un deficit major de forță de muncă, punând în pericol PNRR-ul. Totodată, patronatele din construcții au atras atenția că muncitorii asiatici nu sunt o soluție, dat fiind costurile foarte mari pe care le implică aceștia.

Cei 100.000 de muncitori străini, pregătiți să vină în România, nu vor rezolva problema, mai ales că este vorba despre asiatici, care implică foarte multe cheltuieli, ne spune conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

”Nu este o nebunie să forțezi muncitorii români să plece peste hotare și să te lauzi că aduci forță de muncă din Asia? Muncitorii care vin de afară vin cu costuri mai mari din start. Sunt costuri pentru promovarea forței de muncă străină, pentru aducere în țară, transportul, cazarea, trebuie să le asiguri niște condiții pentru a-și vizita familiile la nu știu ce perioadă, sunt unii care au pretenții să le asiguri chiar și bucătar și să le respecți obiceiurile lor, cultura, tradițiile lor. Este și o problemă foarte serioasă cu asigurarea cazării. Lucrările de drumuri sunt mișcătoare, trebuie să te duci peste tot, nu poți sta într-un loc. Forța de muncă asiatică este o rezolvare într-o situație de avarie, într-o situație de compromis, dar nu poți să contezi pe asta. Probabil că unii vor spune că țările din Europa de Vest folosesc foarte mult muncitorii străini, dar muncitorii străini sunt de la doi pași de ei, din România, Bulgaria, Polonia. Nu cu muncitorii asiatici rezolvi PNRR. Și mai există și Anghel Saligny, mai există proiecte europene și naționale, pe lângă piața privată, care, de asemenea, înghite forță de muncă”, ne-a declarat ing. Adriana Iftime, director general al FPSC.

”Au luat cifrele dintr-o coloană și le-au pus în cealaltă”

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții cred că măsura de renunțare la facilitățile fiscale pentru muncitorii din construcții a fost luată din birou, mutându-se cifrele dintr-o parte în cealaltă, fără a se ține seama de consecințe. ”Părerea mea este că această decizie a fost luată într-un context foarte restrâns, când situația s-a discutat pe niște cifre în niște tabele, iar cineva s-a uitat și a zis că ia de pe o coloană și pune pe cealaltă, fără să-și pună problema efectelor în lanț care vin. Noi am aflat despre această intenție doar când am putut să citim în PNRR, pentru că nu ne-a întrebat nimeni. În PNRR scrie că reducerea facilităților fiscale va fi treptată, începând cu 2025 până în 2028, dar așteptăm să avem un Guvern ca să aflăm și noi cum va funcționa exact acest lucru. Ce ne-a îngrijorat și mai tare a fost că cei de la Ministerul Finanțelor, cam de vreo lună încoace, spun că vor să reducă facilitățile din 2022”, ne-a precizat ing. Adriana Iftime, director general al FPSC.

Se pierd banii din PNRR

Sectorul construcțiilor se află deja în deficit de forță de muncă, iar cele 17 miliarde de euro din PNRR nu vor putea fi cheltuite, pentru că proiectele vor intra în blocaj, susține conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții . ”Dacă ar apărea procedurile, ghidul până la sfârșitul anului, vor urma studiile de fezabilitate, licitațiile, contestațiile și, în cel mai bun caz, în a doua jumătate a anului viitor am putea să începem lucrări, iar proiectele din banii PNRR trebuie terminate în 2026. Cea mai mare problemă, presupunând că toate celelalte se vor rezolva, este că nu vom mai avea cu cine să facem aceste lucrări dacă se ridică aceste facilități, pentru că vom avea o migrație a forței de muncă și vor dispărea firmele mici și, la final, PNRR-ul nu va putea să fie realizat sub nicio formă”, a mai afirmat directorul general al FPSC, ing. Adriana Iftime.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version