AcasăSOCIALCât costă un kilogram de care de porc înainte de Crăciunul 2025....

Cât costă un kilogram de care de porc înainte de Crăciunul 2025. La micii crescători e mult mai ieftin decât în supermarketuri

Cât costă un kilogram de care de porc înainte de Crăciunul 2025. La micii crescători e mult mai ieftin decât în supermarketuri (sursa foto: opiniatimisoarei.ro)

Ca în fiecare an, de Sărbătorile de iarnă, românii preferă carnea de porc. Mulţi oameni s-au orientat din timp, astfel încât să nu plătească foarte mult în preajma Crăciunului, atunci când, de obicei, preturile „explodează”.

Crescătorii spun că, deşi porcul viu este mai ieftin, pierderea după sacrificare este de 30 la sută din greutatea iniţială. În plus, un porc integral nu va fi niciodată gătit în totalitate, aşa că aparenta economie se anulează.

Micii crescători vând carnea de porc cu 15-18 lei/kg

Micii crescători au păstrat aceleași prețuri ca și anul trecut, iar un kilogram de porc viu costă între 15 și 18 lei, în funcție de greutatea animalului, conform Antena 1. Pentru cei care nu vor să se complice, în supermarketuri carnea de porc se vinde începând cu 16 lei kilogramul şi poate ajunge la 40 de lei în cazul specialităţilor.

Daniel Baluta

Preţuri preparate din porc:

  • Preţ porc viu: 15-18 lei/kg
  • Preț carcasă de porc: 25 lei/kg

Preț porc supermarket

  • Cotlet – 27,5 lei/kg
  • Ceafă – 29,9 lei/kg
  • Pulpă – 22,9 lei/kg
  • Spată – 22 lei/kg
  • Picioare – 8,9 lei/kg>

Preț porc mangaliță

  • Porc viu – 18 lei/kg
  • Carcasă de porc – 20 lei kg
  • Slănină – 30 lei/kg
  • Pulpă fără os – 50 lei/kg
  • Cotlet – 60-70 lei/kg
  • Ceafă – 60-70 lei/kg

3 din 4 români preferă carnea de porc

72% dintre români declară că preferă carnea de porc românească, însă mulți nu știu cum să o identifice corect în magazine sau nu au informații despre proprietățile acesteia relevă un studiu național realizat de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) în prima parte a anului 2025.

România este una dintre cele mai mari piețe de consum de carne de porc din Uniunea Europeană, cu aproximativ 37 de kilograme de locuitor, annual. Cifrele mai arată că România are peste 200 de ferme comerciale autorizate, și peste 80 de abatoare în care muncesc peste 20.000 de angajați.

La finalul cercetării, respondenții au fost rugați să-și imagineze o lume fără carne de porc, însă participanții au spus că nu-și pot imagina Crăciun fără sarmale și alte preparate tradiționale din carne de porc.

author avatar
Andreea Vlad
66 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Mintea ta trăiește în viitor cu 80 ms: ce este intuiția

Creierul tău nu stă pasiv — el anticipează constant ce urmează. Deși pare paradoxal, percepția nu este o simplă recepție a realității: din cauza...

Intervențiile stomatologice cu anestezie generală, mutate în spitalele publice, după moartea fetiței de doi ani la o clinică din București

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat vineri seară că ia în calcul reglementarea posibilității ca intervențiile stomatologice care necesită anestezie generală să fie efectuate...
spot_img