Cauta

Casele de Asigurări de Sănătate intră în colaps. Sume uriașe plătite gravidelor fără venituri

Guvernul încurajează natalitatea în rândul asistaților social și o descurajează la angajați

Fondul Național de Asigurări de Sănătate riscă să intre în colaps, din cauza plăților uriașe pe care trebuie să le facă pentru gravidele fără venituri. O aberație legislativă discriminatorie a permis asigurarea facultativă pentru concedii de maternitate la valoarea a 12 salarii minime brute pe economie. Astfel, s-a ajuns ca femeile fără venituri, din categoriile celor de etnie romă și a celor pe ajutoare sociale, să obțină, în patru luni de concediu prenatal și postnatal, un profit net de peste 85.000 de lei.

Deși s-a aflat la aprobare în ședința de Guvern din 30 ianuarie, Ministerul Sănătății a decis să scoată din Ordonanță exact cea mai importantă modificare: reducerea perioadei de asigurare de la 12 luni la 3 luni pentru concediile de maternitate. Explicând cât de poate de simplu, actuala lege permite femeilor care au rămas însărcinate și nu sunt asigurate să încheie un contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate pe o perioadă de 10 luni, la valoarea a 12 salarii minime brute pe economie, din care vor plăti, lunar, doar 1%, la care se adaugă asigurarea de sănătate pe 12 luni, la nivelul salariului minim.

Vorbind pe sume nete, aceste femei achită timp de 10 luni suma de 6.600 de lei și încasează apoi, pentru concediu prenatal și postnatal de 4 luni, câte 23.000 de lei pe lună. Profitul net obținut este, astfel, de peste 85.000 de lei. Evident, suma poate fi chiar mai mare, dacă obțin concedii de peste 4 luni, pe motiv de sarcină dificilă. Comparativ, o femeie angajată pe salariul minim, care plătește asigurări de sănătate, va primi, în caz de concediu de maternitate, doar 2.600 de lei pe lună. În orice caz, niciun salariu obținut, oricât ar fi de mare, nu se apropie măcar de suma de 23.000 de lei pe care o încasează persoanele fără venituri. Prevederea legislativă este, clar, discriminatorie, mai ales că banii pentru aceste concedii de maternitate se dau din Fondul de Asigurări de Sănătate, la care contribuie toți angajații asigurați.

Pe cine favorizează?

Un angajat la privat sau la stat nu are dreptul de a încheia contracte de asigurări pentru concedii de maternitate, pentru a beneficia de sumele enorme care se primesc de la Casele de Asigurări. În schimb, pentru că s-au prins de șmecherie, tot mai multe persoane fără venituri, în special din categoriile celor de etnie romă și a celor cu ajutoare sociale, au luat cu asalt Casele de Asigurări pentru a încheia astfel de contracte de tip Caritas, aș spune eu. Așa cum semnala și Ministerul Sănătății în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență, persoanele fizice cu indemnizație de șomaj, pensie de invaliditate sau urmaș și cu indemnizație de ajutor social au ajuns să solicite plătitorilor încetarea acestor drepturi în scopul asigurării pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca persoane fără venituri, prin încheierea unui contract de asigurare, ceea ce a condus la un impact semnificativ asupra bugetului FNUASS. Astfel, în anul 2021, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a încasat 9.000 de lei din contractele de asigurare și a plătit concedii de maternitate în valoare totală de 168.000 de lei. Totodată, în primele 8 luni ale anului trecut, a încasat 7.000 de lei și a achitat aproape 120.000 de lei.

Și pentru 3 salarii e mult

După ce a retras modificarea din Ordonanță, Ministerul Sănătății a elaborat un nou proiect de act normativ, special pentru concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, unde revine cu limitarea încheierii contractelor de asigurare la 3 salarii minime. Chiar și la acest nivel, suma plătită pentru concediile de maternitate ale persoanelor fără venituri este la fel de discriminatorie, ajungând la aproape 6.000 de lei pe lună, pe o perioadă de 4 luni, în schimbul unei cotizații de 270 lei pe lună, timp de 10 luni. Profitul net va fi, în acest caz, de peste 21.000 de lei, bani pe care o femeie angajată nici măcar nu visează să îi primească. Reprezentanții Caselor de Asigurări de Sănătate cer ca acest tip de contract, pentru concediile de maternitate, să fie desființat, dat fiind că există riscul declanșării unor procese masive din partea asiguraților, pe motiv de discriminare.

Ultimele stiri

  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Mercedes recunoaște: mașinile electrice nu-i măresc profitul
  • Rareş Bogdan: Avem o șansă istorică pentru Capitală/Referiri la „partidul extremist” AUR: Să sperăm că partidul pro-rus nu va intra deloc în Parlament
  • Umanismul golănesc al Occidentului
  • Trump Trade Wars 2.0 – pericol real sau sperietoare?
  • Am avut un ministru formidabil și n-am știut
  • Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj
  • Exit mobile version