Cauta

Banca Mondială ia apărarea polițiștilor. Pensiile militare rămân în forma actuală

Concluzia experților Băncii Mondiale a fost aceea că, orice schimbări s-ar aduce Legii pensiilor militare, acestea nu vor scădea cheltuielile bugetare. Astfel, recomandarea a fost să se aplice în continuare Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, schimbându-se doar perioada de referință pentru calculul pensiei de la șase luni la 12 luni, așa cum este prevăzut în proiectul de lege de la Senat.

Banca Mondială a pus punct discuțiilor din spațiul public despre pensiile militare, arătând că nicio modificare a legii nu va aduce economii la buget. Astfel, recomandarea Băncii Mondiale a fost să rămână Legea 223/2015, așa cum este acum, cu aplicarea perioadei de referință pentru calculul pensiei de 12 luni, față de șase luni.

”Concluzia experților Băncii Mondiale a fost că schimbările preconizate de o aplicare a unor modificări, cum ar fi baza de calcul 45% sau 65%, nu sunt de natură a diminua cheltuielile bugetare până în 2070, decât în foarte mică măsură, diminuări care vor fi acoperite de acțiuni în instanță, generate de schimbarea formulei de calcul. Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, plafonează pensia la media netului. Pensia unui polițist, jandarm sau militar este la 58,5% din ceea ce a realizat pe brut. Tot Legea 223 mai definește un criteriu din ceea ce vrea Uniunea Europeană, și anume stagiul minim de vechime, care este 25 de ani”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta arată că, deși se tot spune că au crescut cheltuielile cu pensiile militare, acest lucru a fost cauzat de creșterea pensionărilor din sistem, nu de majorarea cuantumului pensiei.

”Polițiștii vor să rămână în sistem, dar dacă ies unii și alții și vorbesc de fel de fel de propuneri, normal că se sperie și se pensionează la termen. Le-am cerut celor din Guvern să nu mai comunice public defectuos, pentru că pleacă oamenii și se pierd polițiști cu experiență. Degeaba ne aduc angajați noi în sistem, că nu câștigăm nimic”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Vârsta de pensionare, 60 de ani

Potrivit raportului Băncii Mondiale, la început, Legea 223/2015 prevedea un procent de 80% pentru militari, care a fost ulterior redus la 65%. Baza de calcul a fost, de asemenea, revizuită pentru a include doar componentele permanente ale soldei, în timp ce participanții la planul de pensii militare au început, de asemenea, să plătească contribuții (calculate la toate componentele soldei). În cele din urmă, regula de indexare a fost schimbată în indexarea cu rata inflației, împreună cu pensiile din administrația publică (cu excepția magistraților). ”Legea 223/2015, a pensiilor militare de stat, modificată ultima dată la 18 decembrie 2021, prevede că rata contribuției plătită de angajați este de 25%. Vârsta de pensionare este 60 de ani și 25 de ani de vechime totală în muncă, dintre care cel puțin 15 ani de serviciu militar. Pensia este compusă din 65% din baza de calcul pentru perioada necesară (25 de ani), plus/minus 1% pentru fiecare an suplimentar sau lipsă, cu un maximum de 85%.  În general, pensia este indexată cu rata inflației. Pensiile mai mici de 2.500 de lei la 31 decembrie 2021 au primit o bonificație de 10%. Nu este clar ce se întâmplă după 2022 pentru cei cu pensii mici”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

S-au redus pensiile militare

Majoritatea cheltuielilor proiectate pentru pensiile de serviciu din România în 2019 (58%) au fost pentru pensiile militare, iar ponderea acestora a fost proiectată să crească la 73% până în 2040. Cu toate acestea, numărul beneficiarilor militari era de numai 20% din totalul beneficiarilor de pensii de serviciu în 2019, susține Banca Mondială. Și totuși, modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 vor avea un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere în PIB și, în timp, reducerea nivelului prestației în comparație cu prestația medie din sistemul general de pensii. În 2019, prestația medie a pensiilor militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestația medie din sistemul general de pensii. În 2022, însă, raportul s-a redus la 2,4 ori, a semnalat Banca Mondială.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version