Cauta

Au găsit soluția! Reduceri de 50% a facturilor la energie și gaze

Măsuri urgente pentru facturi mai mici la energie și gaze, cerute de parlamentari

Facturile la energie electrică și la gaze ar putea fi reduse cu 50%. Soluțiile au fost găsite chiar de deputați și senatori, care cer aplicarea acestora în regim de urgență. Astfel, se prevede scăderea cotei TVA la energie de la 19% la 5%, eliminarea contribuției pentru cogenerare, eliminarea treptată a Certificatelor verzi, abrogarea accizei la energie și extinderea măsurilor de plafonare și compensare.

Într-un proiect de lege foarte bine fundamentat, foștii liberali din Senat și din camera Deputaților cer implementarea urgentă a unor măsuri care vor avea ca efect imediat reducerea cu 50% a facturilor împovărătoare la energie electrică și gaze, atât pentru populație, cât și pentru firme și instituții publice.

Parlamentarii semnalează că România traversează o criză de amploare a prețurilor la energia electrică și gaze, provocată atât din cauze externe, ca urmare a politicilor europene de mediu, în contextul dependenței energetice de furnizori externi cu comportament economic abuziv, dar și interne, ca urmare a politicilor haotice din sectorul energetic din ultimii ani, care au blocat investițiile și dezvoltarea capacităților interne de producție.

Astfel, proiectul de lege își propune să reducă, să elimine sau să suspende temporar aplicarea costurilor administrative datorate statului și facturate de către furnizorii de energie prin reducerea cotei TVA la 5% la energie, eliminarea contribuției pentru cogenerare, eliminarea treptată a Certificatelor verzi, abrogarea accizei la energie și prin extinderea măsurilor de plafonare și compensare. ”Din analiza structurii de costuri facturate de furnizorii de energie, în medie, aproximativ 40% reprezintă costurile cu TVA (19%), contribuția pentru co-generare (5%), piața certificatelor verzi (12%) și acciza”, arată inițiatorii proiectului legislativ.

Bani risipiți

Potrivit parlamentarilor ex-liberali, scopul principal al Schemei de sprijin pentru cogenerare a fost acela de a promova sistemele de cogenerare de înaltă eficiență pentru a încuraja noi investiții în tehnologia de cogenerare, precum și în înlocuirea sau renovarea instalațiilor existente.

În realitate, un Raport de audit al performanței privind piața de energie electrică din 2016, realizat de Curtea de Conturi a României, a arătat că, din bonusul de cogenerare acordat pentru perioada 2011-2014, în valoare de de 3,59 miliarde lei, au fost realizate investiții în retehnologizare în valoare de 148,4 milioane lei, respectiv un procent de doar 4,13%, iar investițiile noi în tehnologia de cogenerare au fost în valoare de 81,4 milioane lei, adică 2,26% din bonusul acordat. Datele auditate de Curtea de Conturi a României demonstrează că Schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență nu și-a atins obiectivele propunându-se suspendarea pe o perioadă de un an de zile și eliminarea treptată a bonusului de cogenerare până la sfârșitul anului 2023, iar în paralel elaborarea unei noi Scheme de sprijin pentru investițiile în eficiența energetică, finanțată din Fondul pentru Mediu.

Fără certificate verzi

Proiectul de lege propune suspendarea temporară, pentru o perioadă de 12 luni a obligației achizițiilor de certificate verzi de către furnizori, facturate consumatorilor finali, și tranziția predictibilă către o eliminare treptată a Schemei de sprijin prin achiziția de certificate verzi de către consumatori până în 2024. Concomitent, se vor elabora noi programe de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă cu finanțare din Fondul pentru Mediu. În ce privește reducerea cotei TVA la energie, aceasta va influența pozitiv și celelalte activități economice și comerciale, energia fiind un element de cost important în creștere, cu efect de multiplicare pentru majoritatea activităților economice. Totodată, această măsură, chiar dacă se aplică sectorial, reduce presiunea inflaționistă generată de transmiterea creșterii prețurilor la energie în prețurile finale ale altor bunuri și servicii de consum.

Ultimele stiri

  • Incendiu de vegetație cu urmări dramatice, în Vrancea! Un om a murit, alte două persoane – duse la spital
  • Explicația noii plafonări dorite de PSD la reparațiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%
  • Imagini înspăimântătoare cu un taur înfuriat! Turiști puși pe fugă și atacați de animal, pe o plajă din Mexic – VIDEO
  • Bugetul Ministerului Agriculturii, suplimentat cu 1 miliard de lei. Unde se vor duce banii/Premierul Ciolacu, anunț
  • Căutări în Capitală. Un bărbat a furat o masină și a avariat mai multe autoturisme, înainte de a da bir cu fugiții
  • Protest AUR la sediul Autorităţii Electorale Permanente. Ce mesaj a ținut să le transmită George Simion românilor din diaspora – VIDEO
  • Firea știe cum poate scăpa de aglomerație Capitala. „Noile linii de metrou sunt soluția pentru fluidizarea traficului”
  • Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de comportament sexual neadecvat
  • Cine e bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac. Ce s-a aflat despre suspect – VIDEO
  • Promovarea eficientă a serviciilor și produselor prin Anunțuri ziare tipărite și online
  • Exit mobile version