Implementarea directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană va afecta între 25% şi 33% dintre salariaţii din România cu normă întreagă.
Guvernul a aprobat, în iunie, Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Salarii mărite pentru 1,8 milioane de salariaţi
România are în prezent un salariu minim brut garantat în plată (3.700 de lei) şi alte două salarii minime brute sectoriale, de 3.436 de lei pentru salariaţii din sectorul agricol/industria alimentară şi de 4.582 de lei pentru angajaţii din sectorul construcţiilor.
„De prevederile Directivei, începând cu 1 ianuarie 2025, va beneficia până la o treime din forţa muncă angajată cu normă întreagă din România (aproximativ 1,8 milioane de salariaţi), altfel spus, toţi cei cu venituri mici.
Ponderea salariului minim brut în câştigul mediu brut urmează să se majoreze de la nivelul factual de circa 40% la sfârşitul lunii iunie (faţă de salariul mediu brut efectiv înregistrat în iunie), spre 48 până la 52% (în funcţie de negocieri) din câştigul salarial mediu brut estimat pentru 2025 de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză”, conform unei analize a economiştilor Radu Soviani şi Laura Braşoveanu, prelută de Antena 3.
Dispare cumulul de salarii și indemnizații de la stat
Veniturile astronomice ale persoanelor împlântate în aparatul politic mufat la bugetul de stat s-ar putea reduce drastic, dacă parlamentarii PSD care au inițiat proiectul de lege nu vor fi linșați intern.
Practic, proiectul de act normativ interzice practica generalizată ca o persoană să poată activa în mai multe funcții plătite de stat și în mai multe consilii de administrație sau adunări generale ale acționarilor, de unde încasau bani grei.
Parlamentarii PSD au decis să instituie, printr-un proiect de lege, imposibilitatea ca o persoană să fie titulara a două sau mai multe contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau să fie beneficiara a două sau mai multe acte de numire în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, în condițiile în care acestea sunt retribuite prin indemnizații sau salarii de la bugetul de stat.