Cauta

Ambulanța forțează debarcarea lui Arafat. Serviciul public, la un pas de dispariție

Angajații de la Ambulanță nu-l mai vor pe Raed Arafat

Deși târziu, angajații serviciilor publice de ambulanță au înțeles că, sub coordonarea lui Raed Arafat, au ajuns la un pas de desființare. În premieră, aceștia au ieșit în stradă să ceară debarcarea lui Arafat de la conducerea acestor servicii, lăsate fără finanțare, fără personal medical, fără mașini și fără atribuții. Scopul final fiind transformarea SMURD în singurul serviciu medical de urgență din țară.

De-a lungul timpului, mulți i-au ridicat osanale lui Raed Arafat, intitulându-l, absolut nemeritat, ”părintele medicinei de urgență”. L-au ridicat pe un piedestal și acolo l-au menținut mult prea mulți ani. Medicina de urgență nu a fost inventată de Arafat. Medicina de urgență o făcea sistemul de ambulanță, cu medici și asistenți medicali calificați, cu personal medical care trata pacienții la o intervenție, și nu presta doar servicii de transport. Am spus-o de multe ori și o să mai repet, în cazul unei urgențe medicale nu vreau să vină pompierul de la SMURD, că ăla nu are ce să facă. Asta a făcut Arafat, distrugând un întreg sistem care funcționa foarte bine. A înlocuit medicii și asistentele cu pompieri care habar nu au ce să facă și cărora, culmea, le-a dat și imunitate în fața legii, în sensul că orice tâmpenie fac, chiar dacă este urmată de decesul pacientului, ăia nu răspund în niciun fel. Am tot respectul pentru pompieri, că și ei sunt sătui de Arafat, dar nu au ce să caute la urgențe medicale, pentru că nu sunt pregătiți pentru așa ceva. Cel mult, o descarcerare și cam atât. Știți cât durează pregătirea unui paramedic în România? 4 săptămâni. Nici în SUA nu durează atât de puțin, țara de unde s-a inspirat Arafat, care obligă la o pregătire de doi ani pentru această profesie. În Franța nici măcar nu există paramedici, că francezii iau în serios urgențele medicale, iar în Germania, chiar dacă paramedicii există, ei nu pot interveni la o urgență fără prezența unui medic.

Le-a ajuns cuțitul la os

Angajaților serviciilor de ambulanță le-a ajuns cuțitul la os și nu-l mai vor, sub nicio formă, pe Raed Arafat. Protestul de ieri, care a scos în stradă un număr impresionant de angajați ai acestor servicii, arată că, pentru acești oameni, nu mai există alternativă. An de an, serviciile de ambulanță au fost sabotate de către Departamentul pentru Situații de Urgență, susține Blocul Național Sindical, și asta în condițiile în care  intervin în peste 90% din cazuri medicale urgente de la nivelul țării. “Parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care, în ultimii ani, a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Investiții masive la SMURD

Deși în ultimii aproape 20 de ani s-au făcut investiții masive la SMURD, numărul intervențiilor la urgențe nu a crescut foarte mult. Dacă prin 2006, SMURD asigura cam 2% din intervenții, în 2021 acesta asigură 10,5%. Ceva de genul ”mult zgomot pentru nimic”.  Datele colectate de specialiștii Blocului Național Sindical arată că, în 2021, serviciile de ambulanță au acordat primul ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgență (90,5%), în timp ce angajații SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgențe (10,5%). 49% dintre ambulanțele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou și a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani. În ceea ce privește intervențiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii țări, serviciile de ambulanță intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri, susține BNS. Totodată, serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș, astfel că mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

Ultimele stiri

  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?
  • Mediul de afaceri confirmă încrederea în politicile PSD de creștere economică
  • Ne mai luăm mult la mișto, domnule Dan Voiculescu?
  • Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor
  • De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ
  • Exit mobile version