Cauta

Un avertisment pentru Europa: experimentul radical cu droguri din SUA

Continentul european nu a fost încă inundat de opioide sintetice, dar situația s-ar putea schimba în curând

În 2020, Oregon a devenit primul stat american care a dezincriminat posesia unor cantități mici de droguri, inclusiv heroina.

 Legea, cunoscută sub numele de Measure 110, a fost adoptată printr-un referendum, cu 58% dintre alegători în favoarea ei. Dar a fost abrogată patru ani mai târziu în urma creșterii  criminalității, a comportamentului antisocial și a deceselor cauzate de supradoze.

Desigur, există explicații pentru situația din Oregon: impactul pandemiei Covid, nivelurile ridicate de anarhie după protestele  “George Floyd”, criza imobiliară și – cel mai evident – consumul de opioide.

Dacă experimentul radical din Oregon a fost o victorie pentru liberaliști, atunci destrămarea sa este un eșec grav. Într-adevăr, ar putea fi un punct de cotitură în războiul împotriva drogurilor.

Se pare că încurajarea unei culturi a abuzului de droguri și a dependenței publice este o modalitate foarte proastă de a se pregăti pentru urmările comerțului cu fentanil.

Care dintre cele 50 de state au înregistrat cea mai mare creștere a numărului de decese cauzate de opioide? A fost bineînțeles Oregon, cu 1.530% din 2020.

Este o lecție pentru restul lumii, în special pentru țările care au motive să se îngrijoreze că valul opioidelor se îndreaptă spre ele.

Fentanilul ucide zeci de mii de americani în fiecare an.  Organizațiile criminale transnaționale mexicane – în principal Cartelul Jalisco New Generation și Cartelul Sinaloa – sunt principalii producători și traficanți.

Dar în Europa numărul morților se măsoară în doar câteva sute. Asta nu înseamnă că  traficanții europeni sunt mai etici; mai degrabă, diferența se reduce la un factor extrem de subapreciat în politica privind drogurile: disponibilitatea.

În ceea ce privește opioidele sintetice, continentul european nu a fost încă inundat. Dar situația s-ar putea schimba în curând.

Fentanilul nu este doar de 80 de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai puternic decât heroina: este, de asemenea, fabricat ieftin, ușor de transportat și ușor de adăugat la alte droguri, folosind precursori chimici din China. Din punct de vedere european, este o catastrofă de sănătate publică, pe cale să se întâmple.

Experții de la agenția antidrog a UE au avertizat că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic aprovizionarea cu heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

Un avertisment cheie din analiza Raportului european privind drogurile(2023)este creșterea alarmantă a  consumului de fentanil “deturnat de la uz medical”

Ultimele stiri

  • Vine vara mai devreme? Șefa ANM: „De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi…”
  • Ce s-ar fi întâmplat dacă un conservator ar fi împușcat un progresist?
  • Incendiu de vegetație cu urmări dramatice, în Vrancea! Un om a murit, alte două persoane – duse la spital
  • Explicația noii plafonări dorite de PSD la reparațiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%
  • Imagini înspăimântătoare cu un taur înfuriat! Turiști puși pe fugă și atacați de animal, pe o plajă din Mexic – VIDEO
  • Bugetul Ministerului Agriculturii, suplimentat cu 1 miliard de lei. Unde se vor duce banii/Premierul Ciolacu, anunț
  • Căutări în Capitală. Un bărbat a furat o masină și a avariat mai multe autoturisme, înainte de a da bir cu fugiții
  • Protest AUR la sediul Autorităţii Electorale Permanente. Ce mesaj a ținut să le transmită George Simion românilor din diaspora – VIDEO
  • Firea știe cum poate scăpa de aglomerație Capitala. „Noile linii de metrou sunt soluția pentru fluidizarea traficului”
  • Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de comportament sexual neadecvat
  • Exit mobile version