Antibiotice Iaşi a produs cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu necesare protejării populaţiei în cazul unui incident nuclear. Problema este cum va ajunge odul la populaţie. Teoretic, prin intermediul medicilor de familie.
Numai că aceştia din urmă se plâng că ei nu pot acoperi un asemenea volum de tablete de iod.
Medicii au probleme de logistică
Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, pretinde că medicii vor avea probleme cu distribuirea tabletelor către pacienţi.
„Dacă am fi fost consultați, Ministerul ar fi aflat că nu putem face acest lucru din motive pur și simplu de logistică. În cabinete, suntem un medic și un asistent care deja ne chinuim foarte mult să facem și activitatea curentă.
Peste această muncă, să mai stăm și să mai distribuim pastile, este absolut imposibil, ne-ar trebui încă un om în plus pentru asta, pacientul nu vine, îi dai și a plecat…
Trebuie să și semneze într-un tabel că a primit, trebuie să verifici că este pe lista ta și că este eligibil să primească aceste pastile, pastilele să primească proces verbal de la Direcția de Sănătate Publică, dovedit că ai distribuit pastilele, că nu te-ai dus să le vinzi în piață.
Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea”, a spus Raluca Zoițanu pentru Europa FM.
Cine are voie să ia iod
Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, deoarece se consideră că după această vârstă, administrarea ei nu mai are efect.
În eventualitatea unui accident nuclear, pastilele trebuie administrate în primele ore de la accident, pentru a avea efect. Nimeni nu trebuie să le ia preventiv, a avertizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.