AcasăSOCIALMinisterul Sănătății și MAI se contrazic reciproc. Scandal pe iodura de potasiu

Ministerul Sănătății și MAI se contrazic reciproc. Scandal pe iodura de potasiu

În caz de război nuclear, în România scapă cine poate

Iodura de potasiu trebuie luată înainte de expunerea la iodul radioactiv, pentru a avea eficiență, a transmis MAI, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Pe de altă parte, văzând că populația a dat iama în farmacii să-și procure pastilele necesare în caz de atac nuclear, Ministerul Sănătății ne spune că nu este bine să luăm aceste pastile preventiv, deoarece pot provoca afecțiuni ale glandei tiroide și că, în caz de incident nuclear, acestea vor fi distribuite cetățenilor.

Deși pericolul unui război nuclear devine iminent, autoritățile din România dorm liniștite. Între timp, în încercarea de a se proteja, populația a dat iama în farmacii să-și cumpere iodură de potasiu, epuizând stocurile mici ale acestora. Pentru a calma spiritele, Ministerul Sănătății a încercat să-i sperie pe oameni spunând că administrarea preventivă a medicamentului poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

”În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui medicament sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

La cât de bine se organizează instituțiile românești, ”în cel mai scurt timp” poate însemna chiar zile sau săptămâni, în condițiile în care, potrivit IGSU, iodura de potasiu trebuie luată înainte de expunerea la radiații. ”Pastila de iodură de potasiu (KI) este mult mai eficientă dacã este luată înaintea expunerii la iod radioactiv. În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%”, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Măsuri în cazul urgenței nucleare

În cazul unei urgențe nucleare, măsurile de protecție sunt adăpostirea, evacuarea și administrarea de iodură de potasiu, potrivit IGSU. Autoritățile îndeamnă populația să rămână în casă sau la subsol (pivniţă) până la primirea altor instrucţiuni. ”Dacă trebuie să ieşiţi din casă datorită unor motive bine întemeiate, purtaţi un echipament de protecţie de tipul: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme. Reveniţi cât mai repede posibil, spălaţi-vă imediat folosind o sursă de apă curentă (duş), iar echipamentul de protecţie dezbrăcaţi-l înainte de intrarea în casă (pivniţă), împachetaţi-l şi închideţi-l în saci de plastic. Se interzice consumul legumelor din grădinile afectate, a laptelui produs în această zonă sau al oricăror alimente, care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgenţă. Dacă alarma de urgenţă nucleară v-a surprins în exterior, odată ajunşi la adăpost, scoateţi-vă hainele şi închideţi-le în saci de plastic. Curăţaţi-vă părul şi corpul prin spălare, utilizând sursa de apă curentă”, se arată în planul de măsuri emis de IGSU.

Arafat a început inspecția adăposturilor civile

Raed Arafat a anunțat demararea inspecțiilor la adăposturile civile, care pot fi oarecum folositoare doar în cazul bombardamentelor aeriene, nu și în cazul unui război nuclear. ”Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Vor trebui refăcute şi va trebui redată destinaţia lor, se ocupă IGSU”, a afirmat Raed Arafat. Deocamdată, însă, populația nu a efectuat niciun exercițiu de adăpostire în caz de atacuri cu bombe, astfel că nimeni nu știe unde va trebui să se ducă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.490 afisari

6 COMENTARII

  1. A dracu de stiinta, are 2 variante ! Nici in caz de expunere radioactiva 2 doctori, 2 ministere nu se inteleg ! Nesimtiti stiam ca sinteti, aroganti la fel, pusi pe chivernisire de tineri, dar vad ca orgoliul si prostia fac parte si ele din portofoliul vostru ! Intotdeauna 50< 98 !!! Vai de mama voastra !

  2. De covid le ai cercetat??!!! Hai mars cu masurile voastre ca ninic bun nu faceti decat sa va uati spertul .

  3. De unde stim ca e iod radioactiv si nu uraniu, de ex. ?
    Le lipsesc informatiile ?
    Se.cearta ‘ specialistii” aia pusi pe pile?

  4. Bai palstinianule de tukalar koklit, iar delirezi rahaturile tale de 6 lei si 66 de bani, bai agariciule ratat !! Zi si tu la romanasii tai ce fain o sa fie in timp ce o sa stea ca sardelele in beciuri, adica ca idiotii inutili, altii mai smecheri o sa le jefiuasca apartamentele de tot ce au de valoare !! Da bai, asta e o situatie de win-win !! Ha ha ha 🙂 Bai, vine marele macel, sper ca sunteti cu totii cu bagajele pregatite la usa, in prima zi de iures deja sa fiti la granira cu Ungaria, ca altfel toti o veti lua in mana !! Ha ha ha 🙂 Deja toti tefeleii pe care ii stim sunt pregatiti, si cu actele in dinti, toti asteapta sa rupa usa !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger