Cauta

Criză de medicamente, în plin sezon al virozelor. Cel mai căutat în această perioadă: „Este singurul antiviral care se recomandă în caz de gripă tip A”

gripa

Criză de medicamente, în plin sezon al virozelor. Cel mai căutat în această perioadă: „Este singurul antiviral care se recomandă în caz de gripă tip A”

În plin val de infecții respiratorii, cu o creştere a numărului de cazuri de gripă A, în majoritatea farmaciilor nu se găsește antiviralul Tamiflu.

Criza este explicată de farmaciști prin faptul că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică.

Cel mai căutat medicament pentru gripă e de negăsit

În ultima perioadă, este tot mai mare numărul persoanelor diagnosticate cu gripa A. „Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei care vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri”, spun medicii.

Potrivit acestuia, pentru gripă tratamentul este antiviralul Tamiflu, care trebuie administrat ori de câte ori există diagnostic de gripă chiar şi clinic, şi cât mai repede cu putinţă.

Antiviralul Tamiflu are zece capsule. Există varianta pentru copii de 30 de miligrame şi varianta pentru adulţi de 75 de miligrame. Pentru adulţi, costul unui tratament este de 78,40 lei, iar pentru copii este 55 lei.

„De ce este atât de căutat acest medicament? Este singurul antiviral care se recomandă în caz de gripă tip A. Nu există un înlocuitor. Cazuri sunt foarte, foarte multe, atât la copii, cât și la adulți și de aceea se caută foarte mult. Recomandarea este de un comprimat de două ori pe zi, dimineața și seara, după ce mâncăm”, declară Roxana Marca, farmacist șef la o unitate din centrul Buzăului.

Lipsesc sute de medicamente din farmacii

Peste 700 de medicamente se află pe lista celor care lipsesc. Farmaciștii spun că această criză este provocată pe de o parte de întârzierile mari în livrările de substanțe active, motiv pentru care și procesul de fabricație este mult îngreunat, dar și din cauza exporturilor masive pe care unele lanțuri de farmacii le preferă.

„Sunt foarte multe medicamente lipsă. Nu avem Zinat, nu avem Augmentin, nu avem Panadol sirop, nu avem Nurofenul sirop. Sunt farmacii care fac export și aici e marea problemă. Ei și-au deschis puncte de lucru pentru a avea un număr de pacienți și fac export pentru că se câștigă mult mai bine”, declară Violeta Moraru, manager farmacii.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version