AcasăSANATATECriza medicamentelor pentru copii. Medicii avertizează: ”Este o psihoză creată artificial”

Criza medicamentelor pentru copii. Medicii avertizează: ”Este o psihoză creată artificial”

Dispariția de pe piață a siropurilor Panadol și Nurofen pentru copii a creat o adevărată isterie în rândul părinților. Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” susțin însă că psihoza a fost indusă artificial și că există medicamente similare cu care se pot trata virozele. Aceștia admit că asistăm la o creștere importantă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul scăderii imunității copiilor, însă virusurile care circulă nu pun probleme majore de sănătate.

Valul de viroze, care a cuprins România, dar și întreaga Europă, și care a afectat cel mai mult copiii, este explicabil, având în vedere că imunitatea acestora a scăzut foarte mult după doi ani de pandemie, ne spun medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”. În același timp, este și multă isterie în rândul părinților, dat fiind că în fiecare an există câte un val de viroze.

”Acum problema este că s-a schimbat perioada lor, care, de obicei, era cam prin martie-aprilie, dar, pentru că nu a mai fost zăpadă și frig, a început mai devreme. În plus, este clar, după doi ani de pandemie, copiii nu mai au imunitate și tocmai de aceea se înregistrează atât de multe cazuri. În schimb, virusurile care circulă acum nu dau forme mai grave decât în ceilalți ani. Pe de altă parte, ca să vorbim corect, nimeni nu își mai face treaba. Medicii de familie au ajuns să-i trimită imediat, pe copii, la spital, toate salvările vin la spital, părinții vin cu copiii direct la spital, nimeni nu respectă nicio regulă. Provincia, ca să scape și să nu-și bată capul, trimite cazurile la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București, deci este o dezordine și o harababură totală. Nu este atât o problemă medicală, cât o problemă de sistem”, ne-a declarat dr. Gabriela Ion, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” și șef de lucrări la UMF Carol Davila.

”Iei o pastilă și o pisezi”

În ce privește medicamentele similare siropurilor care lipsesc, medicii arată că nu este nicio problemă să iei o tabletă și să o pisezi. Tableta obișnuită de paracetamol, pentru adulți, are 500 mg, iar un sfert de tabletă echivalează cu o linguriță de sirop. ”Apoi, există supozitoare, deci nu este o tragedie că nu se găsește Panadol sau Nurofen. Noi, în spital, folosim paracetamol injectabil, intravenos. Criza este doar la siropuri. Dar există foarte multe alte medicamente, cu aceeași substanță activă. Există Ibuprofen pe piață, cel pe care îl face Terapia Cluj, dar lumea se atașează de o denumire comercială. Mai există Diclofenac. Normal, ar trebui, dacă tot există o criză de medicamente, ca toți medicii de familie să aibă acces la un document în care să vadă medicamentele similare, că poate sunt medici care nu au auzit de Ibuprofenul de la Terapia Cluj”, ne-a precizat dr. Gabriela Ion, de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”. Aceasta consideră că creșterea numărului de viroze nu este o problemă de mare gravitate sau vreo nenorocire, în condițiile în care, deși circulă virusul gripal, acesta nu a dat forme de pneumonii severe, cum erau în alți ani. ”Părinții intră în panică așa cum au intrat întotdeauna, când începe presa, când începe vreunul cu isteriile, cum sunt unii din pediatrie, vreo doi vorbitori pe la televizor, care creează psihoze, în loc ca cineva să liniștească populația, să le spună oamenilor să folosească paracetamolul, să facă un test rapid de gripă, că nu e nicio problemă, că doar există tratament pentru gripă”, a mai afirmat medicul pediatru Gabriela Ion.

Consumul a crescut cu peste 50%

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România transmite că, în ultimul timp, s-a înregistrat un consum de soluții pediatrice antipiretice cu peste 50% % mai mare față de perioada similară a anului 2021. ”Cu toate ca producătorii au pus în vânzare cantități mult mai mari decât în anul precedent și chiar mai mari decât în 2019, consumul susținut a dus la dispariția acestor medicamente. Cererea suplimentară nu a putut fi acoperită din cauza problemelor apărute la nivel global legate de capacități de producție finite, de restricțiile intermitente în livrarea substanțelor active, de costurile în creștere a materiilor prime și materialelor, precum și de planificări de producție eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021”, se arată într-un comunicat al patronatului. Organizația mai arată că penuria din România a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecție anumite mărci comerciale de ibuprofen și paracetamol, deși în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conțin aceeași substanță activă, având aceeași calitate, eficiență, siguranță și gust plăcut, care sunt chiar mai ieftine.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
906 afisari

4 COMENTARII

  1. BUNASTARE TOTALA ANUNTA ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE O RUSINE IMENSA PENTRU PRESA ROMANEASC

    MEDICAMENTE LA DISCRETIE PENTRU PLEAVA POLITICA
    JEGUL PRESEI DIN ROMANIA SITE-UL ZIARE.COM, INFORMEAZA CA BUNASTAREA ROMANEASCA ESTE MAXIMA , ROMANII SUNT FERICITI SI MERG IN VACANTE DE VIS , SI KLAUS IOHANNIS SI CIUCA CEI MAI MARI SI INTELIGENTI DIN ISTORIE
    ZIARE.COM. PROPAGANDISTI RAMASITE COMUNISTE

  2. -se poate incerca cu medicamente de uz veterinar
    costa mai mult si poate trebuie retzeta……..
    (oricum toate sint testate pe anile)

  3. Pentru imbunatatirea starii de sanatate se pote folosi metoda pronuntarii formulei AUM. Se spune AUM pana se atenueaza durerile existente ,fiuctuatiile parametrilor functionali ai organismului,chiar si atenuarii senztiei de frig. Sanatate tuturor!

  4. ”Este o psihoză creată artificial” Da,este creata artificial cu ajutorul GUNOAIELOR Romania TV, Antena3 , Realitatea, ProTv ,B1, si Digi24. De dimineata aceste GUNOAIE au rostogolit aceasta „stire” de nenumarate ori fara rusine. Ma intreb ce dracu pazeste CNA-ul ala, dorm toti ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger