AcasăSANATATEConsiliul Judeţean Ilfov, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA...

Consiliul Judeţean Ilfov, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), parteneriat în lupta împotriva TBC

Consiliul Judeţean Ilfov, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), parteneriat în lupta împotriva TBC

Consiliul Județean Ilfov, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) au semnat un protocol de colaborare în cadrul proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman.

În baza acestui parteneriat, Consiliul Județean Ilfov își propune realizarea unor acțiuni concrete pentru a facilita accesul cetățenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Prin intermediul deplasării unei caravane, ilfovenii vor beneficia de acces facil, aproape de casă, la consultații medicale puse la dispoziție de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid. Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Acest proiect este foarte important pentru Ilfov, pentru că prin intermediul lui putem crea o zonă de prevenție la nivelul întregului județ. Înțelegem cu toții cât este de important să putem preveni sau diagnostica precoce o boală, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Sănătatea trebuie tratată cu prioritate. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar și una dintre direcțiile principale ale Consiliului Județean Ilfov, prin care ne dorim ca ilfovenii să beneficieze de acces la servicii medicale de calitate, aproape de casă. În baza acestui protocol de cooperare, ne propunem să creștem nivelul de informare și conștientizare cu privire la această boală, dar și să subliniem necesitatea și importanța pe care o are prevenția în menținerea unei vieți și a unei comunități sănătoase. ”, a declarat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei precum și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 și se poate face o recomandare pentru continuarea investigațiilor la un medic specialist.

Accesul la serviciile medicale va fi completat de activități de informare, educare și conștientizare a grupului-țintă, desfășurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov. Persoanele diagnostice vor beneficia de activități de sprijin în vederea facilitării participării la tratament, cum ar fi consiliere psihologică, subvenții și alte servicii adaptate și necesare.

Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de un bacil – Mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Mai rar se poate localiza și în alte părți ale corpului.

Se transmite de la om la om prin picături foarte mici de salivă sau de secreții bronșice. Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci numai o stare de sensibilitate denumită infecție latentă. Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. Cu toate acestea, bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni – ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).

Principalele semne ale tuberculozei pulmonare sunt (sursa: screeningtb.ro):

La persoana adultă

    » Tusea persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută

    » Expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge

    » Dificultăți în respirație

    » Durere toracică

    » Subfebrilitate sau febră

    » Scădere în greutate

    » Transpirație nocturnă sau după eforturi mici

 

La copii

    » Oboseală fizică, slăbiciune.

    » Tuse persistentă

    » Febră persistentă

    » Scădere în greutate în ultimele 3 luni (copilul nu se dezvoltă)

    » Oboseală, lipsa poftei de joacă

    » Notă: La copii boala e transmisă de cele mai multe ori de un adult din familie și este greu de diagnosticat!

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile. Proiectul are ca obiect general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, pentru 75.010 persoane aparținând grupurilor vulnerabile, inclusiv derularea de activități de sprijin și asistență, inclusiv subvenții, pentru 15.003 persoane din grupurile vulnerabile, completate de activități de informare, educare și conștientizare a grupului țintă, precum și prin organizarea de programe de formare pentru 560 de persoane în vederea asigurării unui nivel de competențe îmbunătățit al profesioniștilor implicați în prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnosticul și tratamentul precoce al tuberculozei și tuberculozei latente.

Prin activitățile și obiectivele proiectului se asigură accesul persoanelor din grupul țintă la metode rapide de diagnostic, se îmbunătățește rata de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, se încurajează tratamentul medical și de suport al cazurilor de tuberculoză, sprijinul financiar al persoanelor sărace, precum și îmbunătățirea capacității sistemului sanitar de control al tuberculozei. Toate aceste obiective sunt coerente Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei în România 2015-2020. Pregătirea personalului implicat în tratamentul tuberculozei, precum și creșterea competențelor acestora oferă o permeabilitate mai mare în teritoriu a serviciilor de sănătate de calitate, conforme normativelor Organizației Mondiale a Sănătății.

author avatar
Andrei Coman
331 afisari

1 COMENTARIU

  1. Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger