AcasăDIVERSEConsiliul Județean Ilfov lansează platforma adoptailfov.ro, un site dedicat adopțiilor pentru câinii...

Consiliul Județean Ilfov lansează platforma adoptailfov.ro, un site dedicat adopțiilor pentru câinii maidanezi

Problema câinilor fără stăpân nu este una nouă și în ciuda eforturilor autorităților locale aceasta continuă să persiste. De ce și de unde apar în mod constant acești caini maidanezi? Cei mai mulți oameni nu își sterilizează câinii din curți pentru că, spun ei, așa i-a lăsat Dumnezeu. Astfel, câinii se înmulțesc necontrolat, iar puii nedoriți sunt puși în sac și aruncați la marginea drumului. Cei mai mulți mor. Cei care supraviețuiesc totuși ajung în adăposturi, în spatele gratiilor, sau rămân în stradă și dau naștere altor pui nedoriți. 

În zonele limitografe ale Bucureștiului în fiecare zi sunt abandonați zeci de câini, fenomenul riscând să scape de sub control, dată fiind amplitudinea acestuia. Pe harta roșie a abandonului din județul Ilfov, cele mai fierbinți puncte sunt în: Domnești, Dobroești și Măgurele, acestea fiind localitățile unde sunt părăsiți cei mai mulți câini. În încercarea de a ține sub control fenomenul, în zonele știute ca fiind vulnerabile, au fost montate camere de supraveghere. Totuși, aceasta este doar o parte a poveștii. Adăposturile din județul Ilfov sunt supraaglomerate, sute de patrupezi găsindu-și un acoperiș temporar în sânul acestora. Totuși, numărul ridicat de maidanezi din adăposturi generează și un cost semnificativ pentru autoritățile ilfovene, acestea plătind 10 lei pe zi pentru fiecare patruped. 

„Sunt foarte mulți câini abandonați, aruncați din mașină. Sunt aduși din București, din Giurgiu, alții abandonați din Ilfov. Oamenii nu știu, abandonul unui animal este o infracțiune. În Domnești am instalat 10 camere de luat vederi într-o zonă în care sunt foarte des abandonate animale. Câinii se înmulțesc după aceea pe străzi, devin agresivi și devin o problemă pentru oamenii care locuiesc acolo.”, a declarat președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Thuma, în cadrul unei conferințe de presă pe tema adopțiilor.

De asemenea, în comunicatul CJ Ilfov se arată următoarele: ”În adăposturile de pe raza județului Ilfov, sunt sute de câini care așteaptă să plece acasă. Pentru a câștiga un prieten pe viață, cetățenii au nevoie de numai trei acte: copie de pe buletin, copie de pe contractul de proprietate ori de pe contractul de închiriere și adeverință de venit. În plus, adopția este gratuită, iar toți câinii din adăposturi sunt dați spre adopție sterilizați, vaccinați, deparazitați și microcipați”

O noua soluție ajutătoare vine din partea Consiliului Judeţean Ilfov, prin Biroul pentru Protecţia Animalelor, care a lansat o platformă dedicată adopţiilor de animale din adăposturi. Pe site-ul ilfovadopta.ro vor fi prezentate constant fotografii cu toţi câinii care se află în adăposturile din judeţul Ilfov şi pot fi adoptaţi, precum şi informaţii despre aceştia. Platforma online va avea şi o hartă interactivă, care îi va ajuta pe utilizatori să ajungă mai uşor la patrupezii pe care doresc să-i ia acasă.

În momentul de față, în adăposturile publice din Ilfov, rata adopției este foarte scăzută. Sunt săptămâni în care nu se adoptă nici măcar un singur câine, deşi procedura este foarte simplă. E nevoie de doar trei acte: copia cărţii de identitate, copia actului de proprietate sau a contractului de închiriere după caz, pentru că trebuie să se facă dovada spațiului în care va fi ţinut câinele, și mai trebuie adeverință de venit. Aceste acte sunt prevăzute de lege. 

Platforma de adopții este doar o primă acţiune a Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov. În luna septembrie va începe o campanie de informare cu privire la beneficiile sterilizării animalelor. Apoi CJI va sprijini o serie de acţiuni de sterilizări gratuite, până când va fi modificată legislaţia astfel încât să poată organiza şi consiliile judeţene astfel de campanii. De asemenea, au fost începute demersurile pentru a construi un centru de adopții modern în judeţul Ilfov. Sunt acţiuni pe care CJI le face pentru a putea stopa, într-un termen cât mai scurt posibil, fenomenul înmulțirii necontrolate a câinilor pe străzile din județul Ilfov și nu numai.

“Locul animalelor nu este pe stradă! Ele trebuie crescute şi îngrijite în familie, iar beneficiile pe care ni le oferă nouă, oamenilor, sunt de nepreţuit. Atunci când creştem un câine sau o pisică, avem alături un prieten care ne iubeşte necondiţionat şi-l vom avea acolo şi în momentele fericite, şi atunci când ne este greu.” a menționat pe pagina sa de Facebook vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu.

Adopția este gratuită, iar toți câinii disponibili pentru adopție vor fi sterilizați, vaccinați, deparazitați și microcipați.

Adoptă un câine, schimbă o viaţă!

author avatar
Andrei Coman
379 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger