Cauta

Concediile medicale care l-au exasperat pe Ciolacu, rezultat al scăderii imunității

Marcel Ciolacu, furios că românii se îmbolnăvesc mai des

Nervozitatea premierului Marcel Ciolacu la adresa celor peste 3 miliarde de lei plătiți pe concediile medicale ale românilor în 2023 este nejustificată. Medicii spun că oamenii sunt tot mai bolnavi și că virozele, pneumoniile și infecțiile respiratorii i-au făcut inapți de muncă. În fapt, este vorba despre o scădere dramatică a imunității, care a provocat un val uriaș de infecții respiratorii în rândul populației.

Premierul Marcel Ciolacu a tunat și a fulgerat când a constatat că în 2022 au fost date 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Numărul extrem de mare este justificat, însă, având în vedere infecțiile Covid care necesitau izolare, efectele adverse ale vaccinării anti-Covid, dar și agravarea afecțiunilor netratate din cauza limitării accesului în spitale.

Cu toate acestea, prim-ministrul a decis să taxeze cu 10% concediile medicale, pentru a descuraja fenomenul. Prima categorie taxată este cea a bolilor obișnuite, denumirea sugerând afecțiunile ușoare. Medicii spun că aproape toate bolile, accidentele, intervențiile chirurgicale, fracturile, mai puțin cancerul și TBC, sunt încadrate ca boli obișnuite, după externarea din spital. Asta nu înseamnă că oamenii sunt apți de muncă, aceștia continuându-și tratamentele și fiind imobilizați. În 2023, s-au acordat 3,36 milioane de concedii medicale, marea majoritatea, aproape 2 milioane, fiind încadrate la boli obișnuite.

”Boala obișnuită se referă la modalitatea de plată. Urgența se plătește 100%, iar boala obișnuită, 75%. Boală obișnuită poate deveni, ulterior, orice urgență. Dacă îți rupi piciorul, primele 5 zile ești urgență, dar apoi devii boală obișnuită, deși refacerea durează 6 săptămâni. Mai sunt AVC-urile, hipertensiunea și multe alte afecțiuni care sunt trecute la boli obișnuite. Populația este îmbătrânită și din ce în ce mai bolnavă, asta este clar”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF).

Urgențele medico-chirurgicale ajung la medicii de familie

În 2023, cele mai multe concedii pe urgențe medico-chirurgicale au fost date de medicii de familie. Astfel, dintr-un total de 695.106 concedii, 507.778 au fost eliberate de medicina primară, 140.948, de ambulatoriu și doar 46.380 de spitale. Acest lucru arată că spitalele s-au conformat ordinelor Ministerului Sănătății, de a reduce spitalizările continue și a majora spitalizările de o zi la intervențiile chirurgicale, astfel că tratamentul ulterior al pacientului să se facă la domiciliul acestuia, pentru a reduce costurile din unitățile sanitare. În ce privește boala obișnuită, chiar și spitalele au eliberat 161.298 de concedii medicale, semn că afecțiunile din această categorie nu sunt deloc neglijabile, ci au necesitat internări.

”O persoană care este testată și are gripă, pneumonie, viroze, care tușește și scuipă, nu poate intra într-o colectivitate, logic. Vorbim de infecții respiratorii virale, am avut epidemie de gripă, am avut boli eruptive și atunci clar că persoanele au fost izolate. Premierului i-ar conveni să-i vină doi angajați bolnavi la serviciu și să-i tușescă în față? Nu cred”, ne-a precizat președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), dr. Angela Mazdrag.

Au explodat discopatiile

Din cauza activităților care presupun statul în picioare pe perioade îndelungate, dar și din cauza activităților desfășurate ore întregi în fața computerelor, numărul de discopatii și afecțiuni ale coloanei au crescut extraordinar de mult, ne spun medicii. ”Dacă îți înțepenește spatele, ai o artroză, nu ai cum să muncești. La reproducție este o altă problemă, pentru că stăm destul de prost la natalitate și o femeie cu o sarcină la risc trebuie să-i aibă zile de concediu ca să ducă sarcina până la capăt. Mai sunt și cele cu fertilizări in vitro, care au nevoie de concediu. Medicina de familie nu poate da decât maximum 7 zile de concediu o dată și maximum 28 de zile într-un an. Probabil ca număr de concedii, medicii de familie au dat mai multe, că la noi se adresează prima oară pacienții, dar ca număr de zile, ambulatoriile și spitalele dau mai multe. Un medic de spital dă 14, 20 sau 30 de zile de concediu de spital, de exemplu”, a mai afirmat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF).

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Exit mobile version