Cauta

Tătaru, direct responsabil de explozia cazurilor Covid

Tătaru nu vrea să arunce banii pe testarea asimptomaticilor

Excluderea de la testarea gratuită a contacților apropiați asimptomatici ai persoanelor infectate cu noul coronavirus este una dintre marile erori în care persistă Ministerul Sănătății. Mai mult, potrivit reglementărilor oficiale, chiar și personalul medico-sanitar care a intrat în contact direct cu un caz confirmat și nu prezintă simptome este obligat să trateze pacienți până la aflarea rezultatelor testelor Covid.

Lista cu recomandările de prioritizare a testărilor pentru Covid-19 este, de fapt, o listă cu persoanele care beneficiază gratuit de astfel de teste. Pentru ceilalți varianta este să plătească, la centrele private, între 350 și 390 de lei pentru a confirma sau a infirma infecția. Această politică a Ministerului Sănătății, de a face economii exact acolo unde ar fi trebuit să aloce cei mai mulți bani, se dovedește a fi, iată, extrem, de păguboasă, numărul cazurilor Covid crescând cu fiecare zi. Totodată, eficiența, din punct de vedere financiar, nu există, atâta vreme cât carantinarea unei persoane costă statul român peste 3.200 de lei. Mai mult, testarea în unitățile sanitare publice costă și mai puțin, pentru că acestea nu au ca țintă vreun profit, ca în cazul unităților private.

Un test în spitalele de stat ajunge undeva la 250 de lei, însă, dacă persoanele nu fac parte din lista Ministerului Sănătății cu prioritate la testare, unitățile sanitare trebuie să suporte costurile din propriile bugete, cazurile din afara listei nefiind decontate. La fel de grav este faptul că personalul medical asimptomatic este obligat să lucreze cu pacienții, chiar dacă au intrat în contact direct cu un caz confirmat ulterior. Riscurile ca medicii și asistentele să fie infectați sunt uriașe în aceste cazuri, iar o simplă mască purtată nu va reuși să împiedice răspândirea virusului printre pacienți. Așa se explică și faptul că cele mai multe focare au apărut în spitale, iar un număr extrem de mare de bolnavi cu alte afecțiuni s-au trezit că, în timpul spitalizării, au fost infectați cu Covid.

Testare, doar pentru simptomatici

Confirmarea promptă a cazului suspect este necesară pentru a asigura, rapid și eficient, supravegherea epidemiologică a contacților,  implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției, precum  și colectarea informațiilor epidemiologice și clinice relevante, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Cu toate acestea, recomandările de prioritizare a testării pentru Covid-19 includ doar persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar,  conform definiţiei de caz, și contacții apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate. Prioritate la testare are și personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic care este contact direct cu caz confirmat, abia în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

”În perioada imediată contactului posibil infectant și până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar și auxiliar își va desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție standard”, susține INSP. Pe lista pentru testarea gratuită se mai află, pe lângă bolnavii oncologici, cei dializați și pacienții supuși transplantului,  persoanele instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună, personalul de îngrijire din centre rezidențiale – de 2 ori pe lună, precum și gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14,  dacă nu au devenit simptomatice.

Ultimele stiri

  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Exit mobile version