Cauta

S-a stabilit! Învățământ on-line și anul viitor

Monica Anisie legiferează învățământul la distanță

Monica Anisie a emis deja un proiect de ordonanță de urgență, care urmează a fi aprobat în ședința de Guvern și care stabilește clar că sistemul de învățământ on-line va fi practicat în viitorul an școlar. Având în vedere că măsurile de distanțare fizică sunt imposibil de pus în practică și că spații excedentare pentru școli nu există, singura variantă viabilă din actul normativ rămâne on-line-ul.

Chiar dacă pare alambicat și confuz, proiectul de ordonanță de urgență elaborat de ministrul Educației, Monica Anisie, este, în esență, foarte precis. Faptul că s-au introdus variante ale învățământului on-line, de genul distanțare strictă între elevi și spații puse la dispoziție de autoritățile locale, nu înseamnă nimic. Pentru că este clar pentru toată lumea, chiar și pentru ministrul Anisie, că acestea nu pot fi puse în practică. ”În învățământul preuniversitar, activitățile prevăzute la art. 262 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, potfi realizate de cadrele didactice și în modul on-line sau prin alte mijloace tehnice de comunicare. Măsurile luate de inspectoratele şcolare/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi de unităţile de învăţământ preuniversitar în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pe perioada anului şcolar 2020-2021.Totodată, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care impun prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modificaprin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Mai concret, numărul de ore de predare va fi, mai mult ca sigur, redus de Ministerul Educației, pentru e eficientizare a actului de învățământ. Ce impact va avea asupra elevilor? Probabil nu unul foarte important, având în vedere că și examenele de admitere la facultăți vor putea fi organizate tot on-line.

Reînvie învățământul la distanță

În urmă cu câțiva ani, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat război total învățământului la distanță, după ce a constatat că universitățile care practicau acest sistem erau, de fapt, fabrici de diplome. Măsura luată a fost desființarea acestui tip de învățământ, care scotea absolvenți total nepregătiți. Iată că pandemia reînvie acest sistem, cu toate consecințele ce decurg de aici. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență al ministrului Monica Anisie, pentru anul universitar 2020 – 2021, examenele de finalizare a studiilor de licență, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare pentru anul universitar 2020 – 2021 se pot realiza și în modul on-line, pentru formele de organizarea programelor de studii cu frecvență, cu frecvență redusă și la distanță.Totodată,procesul de admitere la studiile universitare, respectiv postuniversitare, se poate desfăşura şi prin intermediul platformelor on-line.”Programele de studii universitare de master se pot organiza şi la forma de învăţământ la distanță, cu respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 75/2005 din 12 iulie 2005 privind asigurarea calităţii educaţiei aprobată prin Legea nr. 87/2006 cu modificările și completările ulterioare.Instituțiile de învățământ superior pot organiza și alte programe universitare de master la forma de învățământ la distanță, cu parcurgerea procedurilor de autorizare provizorie/acreditare”, se mai precizează în proiectul de act normativ al Ministerului Educației.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version