Cauta

Isarescu ii sacrifica pe romanii cu credite, in lupta cu inflatia

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea inaspri politica monetara mai devreme decat se estima anterior, ca urmare a prognozelor care indica majorarea inflatiei din cauza stimularii puternice a consumului, anunta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR se gandeste la scumpirea creditarii

Inasprirea politicii monetare ar putea avea loc in acest an, cu urmare directa asupra creditelor populatiei, care vor deveni mai scumpe. Primul pas, potrivit sefului BNR, va fi ingustarea coridorului de dobanzi din jurul ratei dobanzii de politica monetara: „Vom reactiona mai repede. Dupa ce vom misca coridorul (din jurul dobanzii cheie n.r.), poate va urma dobanda de politica monetara”, anunta guvernatorul Bancii centrale. Deficitul bugetar este programat sa urce anul acesta la aproape 3% din produsul intern brut (PIB), nivel dublu fata de cel inregistrat in 2015.

Banca centrala a redus dobanda de politica monetara de patru ori in cursul anului 2015 si de cinci ori in anul precedent. Cresterea dobanzii de politica monetara are ca efect, de obicei, scumpirea creditelor acordate de banci.

Punct ochit: relaxarea fiscala

In prezent, dobanda de politica monetara a BNR, la care institutia imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati, este de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%. Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, in timp ce, pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

Guvernatorul BNR a mai afirmat, in cadrul unui interviu, ca urmatoarea etapa de scadere a rezervelor minime obligatorii ar putea fi amanata pentru 2017, principala cauza fiind relaxarea politicii fiscale in 2016.

In luna ianuarie, rata anuala a inflatiei a coborat la un nivel minim istoric, de -2,1%, insa evolutia este pusa de analisti in principal pe seama scaderii TVA la alimente la 9%, din iunie 2015, si a cotei generale de TVA, de la 24% pana la 20%, la inceputul acestui an. Insa ultimele prognoze ale BNR arata ca rata anuala a inflatiei va urca la 1,4% la finalul acestui an si la 3,4% in decembrie 2017, pe fondul cresterii rapide a consumului.

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version