Cauta

Dictatura medicală calcă în picioare legile

Medicii nu ar trebui să fie lăsați să facă legi, spun juriștii

Juriștii atrag atenția că dictatura medicală instaurată în ultima vreme a aruncat în are tot ceea ce înseamnă respect față de lege. Aceștia se tem că hotărârile de guvern sunt întocmite de medici, și nu de specialiști în drept, tocmai de aceea actele normative sunt, foarte multe dintre ele, neconstituționale.

Dictatura medicilor este chiar mai urâtă decât dictatura procurorilor, de pe vremea lui Băsescu, ne spune fostul judecător, membru CSM, av.Adrian Neacșu. ”Mi-e teamă că, în ultima vreme, hotărârile de guvern nu mai trec prin filtrul Ministerului Justiției, în ce privește legalitatea și constituționalitatea, mi-e teamă că sunt date pe fondul acesta al urgenței medicale. În astfel de momente ar trebui acționat rațional. Dacă acționezi rațional, probabil sunt șanse să treci mai ușor prin această perioadă. Medicii ar trebui să se lase pe mâna juriștilor atunci când este vorba de acte normative, cred că asta este problema. Trebuie să-și vadă fiecare de treaba lui, medicii să stea în spitale și să vină cu propuneri, dar nu să le impună și nu să le scrie.

Mi-e teamă că o dictatură a medicilor este puțin mai urâtă decât o dictatură a juriștilor, că și aia e proastă. Am avut dictatura procurorilor, acum aveam dictatura medicilor, în sensul că toată societatea este condusă în modul în care ei văd lucrurile. Normal că medicii văd boli peste tot, cu asta se ocupă, e deformație profesională. Stați să intre inginerii, să facă ăștia legi, să vedeți ce iese. Toată nebunia asta pe care o trăim noi a aruncat în aer tot ce înseamnă respect față de lege”, ne-a declarat av.Adrian Neacșu, fost judecător și fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Orice instanță va anula HG-ul 588

Hotărârea de Guvern nr.588/2020, privind obligativitatea purtării măștii în spații deschise, pe faleze, în piețe publice, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, precum și în orice alt spațiu deschis aglomerat este nelegală, atrage atenția fostul judecător Adrian Neacșu. Acesta spune că actul normativ al Guvernului încalcă atât de flagrant legea, încât orice instanță sesizată îl va anula.

”Oricine va putea să solicite anularea Hotărârii de Guvern nr.588, iar, după aceea, anularea hotărârilor luate de comitetele județene pentru situații de urgență. Amenzile se vor aplica în continuare, deși hotărârile sunt vădit nelegale, dar nelegalitatea lor va trebui constatată în instanță. Până la urmă, hotărârea asta de guvern ne vizează pe toți și, cu siguranță, că se va găsi cineva care să o atace în contencios administrativ. Primul lucru atunci când dai o hotărâre de guvern pentru prevenirea răspândirii epidemiei trebuie să te uiți dacă legea îți permite să o dai. Simplu ca bună ziua. Starea de alertă și tot ce pot face autoritățile în timpul stării de alertă sunt prevăzute în Legea 55/2020 și nu poți face mai mult decât ce spune această lege”, ne-a precizat av. Adrian Neacșu.

Ministerul Justiției, scos din joc

Fostul judecător CSM consideră că actele normative emise de Guvern în ultimele luni nu mai trec pe la Ministerul Justiției, așa cum este prevăzut în legislație. ”Legea spune explicit cine poate introduce obligativitatea purtării măștii în spații publice, adică Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, prin ordin comun, adică nicidecum nu se poate delega această competență către autorități locale. Este o singură explicație la toate aceste încălcări ale legii, pur și simplu Ministerul Justiției nu mai este implicat în niciun fel în verificarea și avizarea actelor normative emise de Guvern. Și atunci aceste acte, în mod inevitabil, conțin și erori. Este o premieră în România să scrie legile alții decât juriștii. Cam tot ce s-a întâmplat și cu deciziile Curții Constituționale de aici a plecat, de la faptul că actele normative nu au fost întocmite de juriști, care știau de exemplu ce zice Constituția, că trebuie să dai o lege ca să limitezi un drept”, a mai afirmat fostul judecător Adrian Neacșu.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version