Cauta

BNR se spala pe maini de criza francului elvetian

Banca Nationala a Romaniei parea ca nu se implica (si, in mod concret, inca nu a facut-o) in criza creditelor in franci elvetieni, insa a publicat, ieri, o lista cu actele normative emise in perioada 2003-2012, referitoare la creditare. In 2008, chiar inainte de criza, BNR obliga bancile sa-si avertizeze clientii asupra riscului valutar, dar nu a verificat si respectarea acelor norme, iar bancherii s-au fofilat, sustinand ca francul elvetian este cea mai sigura moneda.

Mugur Isarescu poate spune ca a stabilit numeroase obligatii pentru banci, dar cine a verificat respectarea lor?

Cel putin 75.412 romani cu credite in franci elvetieni stau cu ochii pe BNR, asteptand o rezolvare a situatiei disperate in care se afla. Reprezentantii BNR au tacut, o vreme, apoi ne-au trimis la redactie o informare cu un purcoi de acte normative pe care le-au emis in perioada 2003-2012, referitoare la conditiile de creditare, in general, si cele privind riscul valutar, in special. Iata cateva dintre ele:

–         Normele BNR nr.16/2003, care stabileau limitarea ratei lunare la 35% din veniturile nete si a valorii creditului ipotecar la 75% a din valoarea imobilului, garantiile fiind de minimum 133% din valoarea creditului.

–         Regulamentul BNR nr.11/2008, care obliga bancherii sa determine gradul maxim de indatorare aplicabil pentru fiecare client, cu luarea in considerare a evolutiilor negative anticipate si ale riscului valutar. Regulamentul impunea bancilor sa informeze obligatoriu clientii, prin mentionarea distincta in cadrul contractelor de credit a posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar.

–         Regulament BNR nr. 24/2011, care impunea creditorilor, in faza precontractuala, obligatia de avertizare a solicitantilor de credit in valuta asupra consecintelor materializarii riscului valutar, precum si de a oferi solicitantilor recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil. Bancherii erau obligati sa stipuleze in contractul de credit care pot fi consecintele materializarii riscului valutar (adica ce se intampla, in care cursul leu/CHF creste).

Lantul slabiciunilor financiare

Ce prevederi privind riscul valutar au respectat bancherii din toata aceasta lista? Evident, niciuna, pentru ca au vrut sa-si pastreze platitorii de rate (si primele pentru obiectivele asumate cu bancile mama din Austria, Ungaria, Grecia etc). Ce a verificat BNR in privinta respectarii de catre banci a obligatiilor prevazute in norme? Evident, prea putin, dand posibilitatea bancherilor sa se fofileze si creand debitorilor impresia ca Banca Nationala vegheaza… Parca am mai auzit asta candva (FNI, FNA), dar nu era de bine…

Francul elvetian, invins de un buzoian

Un buzoian a obtinut, recent, prima decizie favorabila de reducere a ratei la un credit in franci elvetieni, dupa aprecierea fara precedent a acestei monede. Tribunalul Buzau a constatat caracterul abuziv al unor clauze din contract si a decis stabilizarea cursul de schimb CHF/leu  la cursul valabil in data incheierii contractului, adica 28.03.2007, cand moneda elvetiana a fost cotata de BNR la 2,08 lei. Decizia poate fi atacata cu recurs de Piraeus Bank, dar este o noua victorie impotriva clauzelor abuzive ale bancilor.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version