Cauta

Valul euroscepticilor îi strică socotelile doamnei Ursula

Avansul partidelor naționaliste eurosceptice în alegerile europene riscă să complice obiectivul Ursulei von der Leyen de a obține un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene

Avansul partidelor naționaliste eurosceptice în alegerile europene riscă să complice obiectivul Ursulei von der Leyen de a obține un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene.

Pentru a obține un nou mandat de cinci ani, ea are nevoie de o majoritate calificată în rândul celor 27 de lideri ai Uniunii Europene, precum și de o majoritate în Parlamentul European, care are 720 de locuri.

La precedentele alegeri din 2019, Ursula von der Leyen a câștigat la limită, cu doar nouă voturi în plus față de pragul necesar, în pofida statutului grupului său, Partidul Popular European (PPE), ca principală forță politică în Parlamentul de la Strasbourg, notează Reuters.  S-a bucurat, de asemenea, de sprijinul socialiștilor și al liberalilor, al doilea și al treilea grup parlamentar ca mărime.

Conform proiecțiilor electorale finalizate duminică, PPE va rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European, cu 189 de locuri. Dacă și liberalii și Verzii ar susține candidatura sa, Ursula von der Leyen ar avea suficiente voturi pentru a rămâne în funcție.

Doar că grupurile naționaliste și eurosceptice, precum și partidele de extremă dreapta, își vor extinde probabil influența în Parlament, obținând peste douăzeci de locuri suplimentare.

Aceste câștiguri ar putea fi mult mai mari dacă eurodeputații neafiliați, în prezent în număr de 102, decid să se alăture în mod oficial unuia dintre grupurile eurosceptice.

Un astfel de scenariu ar face ca marja de manevră a Ursulei von der Leyen să fie mult mai redusă, mai ales că o serie de eurodeputați din potențiala sa coaliție ar putea să nu o voteze. În urmă cu cinci ani, aproximativ o sută de eurodeputați din coaliția formată din PPE, centru-stânga și liberali nu au votat în favoarea ei.

Ecuație complexă

În încercarea de a aduna sprijin, Ursula von der Leyen și-a arătat disponibilitatea de a coopera pe probleme cheie cu Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care include Fratelli d’Italia, partidul premierului italian Giorgia Meloni.

Cu toate acestea, prin apropierea de CRE, riscă să piardă unii dintre aliații săi tradiționali – socialiștii, liberalii și verzii au indicat că nu o vor susține dacă va coopera cu dreapta.

Ursula von der Leyen are nevoie de sprijinul a 15 lideri europeni ale căror țări reprezintă împreună cel puțin 65% din populația europeană pentru a avea o majoritate calificată. Cele treisprezece țări în care PPE este la putere reprezintă împreună doar 26% din cetățenii europeni.

Pratic, înseamnă că are nevoie și de sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron și al cancelarului german Olaf Scholz. Susținerea  lui Macron nu este garantată, deoarece liderul de la Elysee pare că îl preferă pe fostul prim-ministru al Italiei, despre care a spus că ar trebui să „joace un rol” la Bruxelles cu o funcție de conducere.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version