Cauta

Ucraina luptă cu arme occidentale. Mașina de război a Rusiei funcționează pe componente occidentale

Rușii și ucraienii duc un război din care câștigă tehnologia occidentală

Pe 19 august 2023, o rachetă de croazieră rusă Iskander-K a lovit cu precizie teatrul orașului Cernihiv din estul Ucrainei, care găzduia o întâlnire a producătorilor de drone în momentul atacului. Peste 140 de persoane au fost rănite și șapte au fost ucise.

 Fragmentele rachetei recuperate și analizate de experții ucraineni au descoperit numeroase componente fabricate de producătorii americani(sistemul de navigație).

Efortul Rusiei de a produce semiconductori avansați și mașini-unelte necesare pentru a-și alimenta baza industrială de apărare datează dinaintea războiului actual și a făcut-o să depindă de importuri chiar și pe fondul înstrăinării sale de Occident.

Aproximativ 16.000 de persoane și companii  rusești au fost supuse unui mozaic de sancțiuni internaționale și ordine de control al exporturilor impuse de o coaliție de 39 de țări.

Dar sancțiunile nu au reușit să oprească fluxul de electronice și tehnologii avansate care ajung în Rusia, deoarece au fost create lanțuri de aprovizionare noi și complicate prin țări terțe precum Kazahstan, Turcia și Emiratele Arabe Unite, care nu fac parte din schema de control al exporturilor.

O investigație realizată de Nikkei Asia a constatat o creștere de zece ori a exportului de semiconductori din China și Hong Kong către Rusia imediat după război – majoritatea provenind de la producători americani.

Datele comerciale rusești disponibile pe scară largă relevă o activitate intensă de importuri. Semiconductoare avansate în valoare de peste un miliard de dolari de la producători americani și europeni au intrat în țară anul trecut, potrivit datelor clasificate ale serviciului vamal rusesc obținute de Bloomberg.

Acest lucru a creat un scenariu kafkian, notează Foreign Policy, în care armata ucraineană luptă cu arme occidentale împotriva unui arsenal rusesc care funcționează, de asemenea, cu componente occidentale.

Urmărirea comerțului ilicit cu articole precum semiconductorii reprezintă o provocare exponențial mai mare decât monitorizarea transporturilor de arme convenționale.

„Atât Rusia, cât și China și, practic, toate armatele folosesc în sistemele lor un număr mare de componente electronice”, a declarat Chris Miller, autorul cărții „Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology”. „Toate armatele din lume se bazează pe același lanț de aprovizionare, care  deservește în principal electronicele de consum.”

În orașul rusesc Ijevsk, unde se află fabrica care produce armele Kalașnikov, centrele comerciale sunt transformate în fabrici de drone, pe fondul unei creșteri a cheltuielilor pentru apărare care a ajutat economia țării să reziste la sancțiuni. Producătorii de armament au fost îndemnați să lucreze non-stop pentru a alimenta mașina de război rusă, în timp ce apărarea va reprezenta o treime din bugetul de stat în acest an.

La fel ca multe dintre sistemele de armament ale Rusiei, dronele Lancet sunt pline de componente occidentale. Un raport publicat în decembrie de Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington, a constatat că acestea conțin mai multe piese de la producători americani, elvețieni și cehi, inclusiv componente de procesare a imaginilor.

Royal United Services Institute a analizat 27 de sisteme militare rusești, inclusiv rachete de croazieră, complexe de război electronic și sisteme de comunicații: toate aveau cel puțin 450 de componente fabricate în străinătate.

Ultimele stiri

  • Aleksandr Lukaşenko, şah-mat liderilor europeni. Decretul pe care l-a semnat schimbă paradigma pe front
  • „Mascaţii” au intrat peste cămătarii din Bucureşti. Au dat bani împrumut cu dobânzi cuprinse între 20% și 100%
  • Primarii USR și-au crescut propriile salarii, în detrimentul proiectelor pentru cetățeni
  • Avertizare meteo de ultimă oră! Capitala, sub COD GALBEN de averse, vânt și grindină!
  • Jucătoarea de tenis care are mai mulți bani decât Nadal și Federer la un loc
  • S-a fâsâit și Green Deal. Statele bogate au bătut recordurile la achiziții de mașini poluante
  • Mbappe dă în judecată PSG! Proces cu o miză de 80 milioane euro!
  • Se clatină sistemul: tinerii europeni aleg extrema dreaptă
  • Sancțiunile impuse Rusiei nu au niciun impact în afara Occidentului
  • O lecție din lumea spionajului
  • Exit mobile version