Cauta

Tupeu la greu. De ce Rusia profită de războiul din Gaza

Putin se folosește de eternul conflict din Gaza pentru a-și legitimiza propriul război cu Ucraina

Rusia are două motive să vorbească precaut despre conflictul palestiniano-israelian. Dar profită de acest conflict.

Primul este legat de invazia și războiul din Ucraina. Al doilea este  că Rusia are relații excelente cu Israelul și i-a fost extrem de dificil să condamne public atacurile IDF în Palestina.

Putin, încă din octombrie 2023, a exprimat “sincerele condoleanțe” ale Rusiei pentru familiile și prietenii victimelor israeliene. A avertizat în legătură cu o nouă escaladare a violenței și pentru a evita o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza. Putin condamnă violența! Seamănă cu un porumbel al păcii urcat pe  un tanc.

Dar  a informat partea israeliană cu privire la punctele cheie ale conversației telefonice cu liderii Palestinei, Egiptului, Iranului și Siriei. În decembrie,  a reiterat poziția de principiu a Rusiei de respingere și condamnare a terorismului în toate manifestările sale. La sfârșitul lunii ianuarie, Israelul a declarat un asediu complet al Fâșiei Gaza.

Politologul  rus Andrei Ontikov a declarat pentru ziarul Izvestia că, dacă europenii și americanii ar dori cu adevărat să promoveze ideea unei soluții cu două state, ar putea exercita presiuni asupra conducerii Israelului.

Ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov l-a lăudat pe Netanyahu pentru că nu a criticat Rusia în declarații publice cu privire la „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Cu un tupeu fantastic, Lavrov a spus că obiectivele Rusiei de „demilitarizare” și „denazificare” în Ucraina sunt similare cu obiectivele declarate ale Israelului de a învinge Hamas și extremismul în Gaza.

Extras din briefingul susținut la 12 ianuarie 2024, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova, și-a exprimat “regretul absolut față de victimele civile în actuala escaladare a conflictului palestiniano-israelian.”  Evident, nu a pomenit nimic despre consecințele dezastruoase ale războiului ruso-ucrainean, care a început la 24 februarie 2022.

Politica Rusiei este mereu alunecoasă. Vrea să găsească un partener care să o sprijine în confruntarea cu Occidentul, inclusiv în Ucraina. Dacă Lavrov insinuează că Israelul va fi acel partener,  atunci se înșeală amarnic – invazia Ucrainei nu se compară cu situația din Gaza. Cum să-i pomenești Israelului despre “denazificarea” unei țări cu un președinte evreu?

Pe Putin nu îl interesează nici victimele israeliene, nici cele palestiniene. Pur și simplu se folosește de eternul conflict din Gaza pentru a-și legitimiza propriul război cu Ucraina. Deși merge pe ideea că relațiile vechi de zeci de ani dintre Israel și Rusia îi conferă un fel de avantaj, joacă la cacealma.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version