AcasăPoliticaCoșmarul Occidentului: Rusia și Hamas câștigă geopolitic

Coșmarul Occidentului: Rusia și Hamas câștigă geopolitic

Occidentul pierde teren în fața rivalilor săi. Aceasta este realitatea cu care SUA și Europa se confruntă mai mult ca niciodată

Occidentul pierde teren în fața rivalilor săi pe măsură ce trece timpul. Aceasta este realitatea cu care SUA și Europa se confruntă mai mult ca niciodată.

Situația din Ucraina stagnează, iar oboseala războiului a îngreunat și, uneori, a stopat ajutorul acordat Kievului. Perspectiva realegerii lui Trump în funcția de președinte al SUA planează asupra Ucrainei ca o posibilitate înspăimântătoare. Războiul din Gaza nu merge bine pentru Israel și aliații săi occidentali.

Această trecere a timpului este în avantajul Rusiei și al Hamas, iar orice rezultat care validează revendicările lor de victorie va submina credibilitatea și va slăbi influența Occidentului în cele două regiuni geopolitice vitale ale Europei de Est și ale Orientului Mijlociu.

Dacă tendința actuală persistă, 2024 va fi anul în care Occidentul, în special Europa, va plăti prețul pierderilor sale.

Ucraina se îndepărtează de obiectivul său de a-și revendica suveranitatea asupra teritoriilor ocupate de Rusia, iar Rusia se apropie de obiectivul de a-și securiza teritoriile pe care le-a cucerit. Acest rezultat sporește amenințarea Rusiei; erodează credibilitatea NATO și a Europei și capacitatea de a-și proteja aliații; și reduce influența lor în Europa de Est la un nivel minim istoric.

Avantajul copleșitor al Israelului în materie de echipament față de Hamas nu se va traduce printr-o victorie rapidă în Gaza, subliniază analiștii de la Modern Diplomacy. Conflictul prelungit și încălcările flagrante și nesăbuite ale legilor umanitare internaționale de către Israel vor spori presiunea din partea opiniei publice internaționale (în special în Sudul global) și a comunităților musulmane din SUA și Europa pentru a pune capăt vărsării de sânge cât mai curând posibil.

De asemenea, vor expune standardele duble ale Occidentului față de Ucraina și Palestina. În acest scenariu, SUA, Europa și întregul bloc occidental își vor pierde credibilitatea revendicată în ochii multor părți ale lumii, în special a lumii arabe.

Și, în timp ce Statele Unite încă mai au o anumită pârghie pentru a menține țările arabe în dependență de administrația Biden (în domeniile militar și de securitate), relațiile dintre Europa și țările din Orientul Mijlociu vor fi grav afectate.

Scenariile descrise mai sus au fost cândva cele mai pesimiste pe care Occidentul și le-a imaginat în legătură cu aceste două războaie. Acum, ele sunt cele mai probabile rezultate.

Cu alte cuvinte, coșmarul Occidentului devine tot mai real pe zi ce trece. Coșmarul în care Europa este prinsă din cauza hegemoniei SUA și a propriei sale inerții.

De fapt, schimbarea strategiei SUA față de Rusia și China, de la descurajare și echilibru militar la reținere și slăbire, nu numai că a subminat descurajarea occidentală, dar nu a reușit nici să rețină Rusia și China. Rusia este pe punctul de a obține o victorie majoră, iar China a valorificat atmosfera de neîncredere față de Occident și a apărut ca lider al sudului global.

Astfel, orice altceva în afară de victoria Ucrainei și distrugerea Hamas va însemna înfrângerea Occidentului în lupta sa geopolitică cu Rusia și China. O luptă care  pare deja pierdută.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
567 afisari

1 COMENTARIU

  1. Biden a aruncat MATA MOARTA IN OGRADA UE !!,a trimis facturile la UE sa plateasca munitia si fiarele vechi trimise Ucrainei.
    UE se dovedeste pe zi ce trece ca este o ADUNATURA NECUAGULATA NICI DUPA ZECI DE ANI !. UE NU ESTE CAPABILA SA PREIA
    DIN PUNCT DE VEDERE MILITAR CHELTUIELILE CU RAZBOIUL DIN UCRAINA !,NU-I CAPABILA SA ASIGURE LOGISTIC APROVIZIONAREA FRONTULUI CU ARME SI MUNITII !.
    SA NU UITAM CA AMERICANII SUNT STAPANII ACELOR ZRCI DE MILIOANE DE HECTARE DE TEREN AGRICOL DIN UCRAINA ,CIRCUL CU LIVRAREA CEREALELOR IL SUSTIN
    ACTUALII PROPIETARI -AMERICANII.
    CAT PRIVESTE GAZA ACOLO EXISTA UN VINOVAT -NETANIAHU ,EL A INSTRUMENTAT TOT CONFLICTUL ,ESTE TRANSPARENT DEJA INTERESUL ISRAELULUI PENTRU DISPARITIA PALESTINIENILOR DIN GAZA : 1) RESURSELE DE GAZE DIN DEPOZITUL LEVIATAN ,2) CANALUL BEN GURION !. PRESIUNEA PE ISRAEL VA CRESTE ZI DE ZI !,TARILE ARABE DIN ZONA SE VOR UNI IMPOTRIVA ISRAELULUI,VA FI IADUL PE PAMANT.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger