La sfârșitul lunii iunie, cu o zi înainte de a trimite bombardiere pentru a lovi instalații nucleare iraniene, Donald Trump a respins mărturia din Congres a directoarei Serviciului Național de Informații, Tulsi Gabbard, potrivit căreia Republica Islamică nu era aproape de a dezvolta o armă nucleară. Această evaluare contrazicea propriile afirmații ale președintelui SUA.
Ulterior, liderul de la Casa Albă a declarat triumfător că siturile nucleare iraniene vizate au fost „complet și total distruse”, în timp ce un raport preliminar al Defense Intelligence Agency (DIA) a făcut o estimare mai conservatoare a pagubelor.
Problema nu constă doar în faptul că Trump însuși subestimează informațiile. Administrația sa creează, de asemenea, condiții în care înalții funcționari își adaptează evaluările pentru a-i face pe plac, notează Foreign Affairs. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a repetat afirmațiile hiperbolice ale lui Trump privind distrugerea, ignorând raportul propriei agenții de informații.
Cea mai importantă calificare pentru a-l servi pe Trump este loialitatea personală, nu competența sau experiența relevantă. Mai mulți profesioniști cu vechime au fost întrebați pentru cine au votat ca o condiție prealabilă pentru posturile de securitate națională tradițional apolitice – un fel de test care descalifică ofițerii capabili.
Angajații din serviciile de informații care servesc un populist sau un autocrat vor adapta adesea activitățile agențiilor lor în funcție de ceea ce liderul poate sau nu poate dori să audă.
În calitate de director al Biroului Federal de Investigații, Kash Patel a redirecționat agenții speciali către aplicarea legii privind imigrația și reducerea criminalității, lăsând investigațiile privind amenințările cu implicații mai grave asupra securității naționale – combaterea terorismului și activitatea serviciilor secrete chineze sau rusești în Statele Unite – fără resurse.
Alți membri ai administrației Trump, cum ar fi Dan Bongino, directorul adjunct al FBI, au lansat în mod deschis teorii ale conspirației, acuzând „statul profund” că a ascuns adevărul de poporul american cu privire la orice subiect, de la moartea în închisoare a acuzatului penal Jeffrey Epstein până la asasinarea președintelui John F. Kennedy.
Nu au fost descoperite conspirații veritabile, însă denigrarea agențiilor de informații considerate parte a „statului profund” are un efect de durată asupra legitimității percepute a activității lor.
Haosul administrativ declanșat de Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală(DOGE), a dus la reducerea de locuri de muncă în cadrul CIA și National Security Agency.
Trump nu este un consumator de informații. Preferă sloganurile în locul substanței, narațiunea în locul nuanțelor și conspirația în locul curiozității. Politizarea sistemului de securitate face ca eșecurile periculoase să fie mai probabile.
SERVICIILE L-AU TERMINAT PE KENEDI !!!!! LUI TRUMP I-AU TRIMIS O ATENTIONARE !.
Normal și au mai făcut-o și cu Irakul și cu Libia. Nici acolo catastrofele care le-au „propovaduit” ei, de fapt, nu existau, dar au trebuit să fie consumate fierataniile asamblate și depășite tehnic, iar firmele producătoare, făceau presiuni. Așa e și acum, însă pe arabeti nu știu dacă poți sa-i crezi…