Cauta

SUA presează Arabia Saudită să-și vândă petrolul în dolari

Nici bine nu s-au stins ecourile summit-ului BRICS, de la Johannesburg, și la care s-a decis lărgirea organizației prin primirea mai multor membri, printre care și Arabia Saudită, că America a și mutat. Casa Albă presează Riadul să-și vândă în continuare petrolul în dolari și să renunțe definitiv la tranzacțiile în yuanul chinezesc. În caz contrar…

La Washington este mare îngrijorare din cauza faptului că Mohammed bin Salman a decis să-și prețuiască țițeiul în alte valute, în special renminbi (moneda Chinei), lovind puternic în interesele SUA.

Ce rol joacă Israelul

Arabia Saudită este unul dintre primii trei producători de petrol din lume. Din anii ’70 încoace, regele Saud a fost de acord să-și vândă țițeiul în dolari, ajutând la menținerea statutului hegemonic al dolarului ca monedă de rezervă globală.

Potrivit publicației Wall Street Journal, Administrația Biden lucrează la un acord diplomatic în care Arabia Saudită ar fi de acord cu normalizarea relațiilor cu Israelul. În schimb, se pare că Riadul a cerut ca Washingtonul să ofere garanții de securitate pe întreaga durată a acestui acord, precum și să ajute țara să dezvolte un program nuclear.

Deși negocierile sunt aparent despre Israel și Palestina, WSJ remarcă faptul că SUA folosesc acest acord pentru a face presiuni asupra „Arabiei Saudite, căreia i se impun limite în ceea ce privește relația sa cu China, una tot mai puternică. Administrația Biden solicită asigurări din partea Arabiei Saudite că se va distanța economic și militar de Beijing”. Informațiile jurnaliștilor WSJ sunt confirmate de înalți oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului.

Legat de acest subiect, al relațiilor sino-saudite, care „arde” cel mai tare la Washington, se pare că SUA au trei cerințe principale:

  1. Asigurări că Arabia Saudită va folosi dolari americani, nu moneda Chinei, în vânzările viitoare de țiței;
  2. Asigurări că Arabia Saudită nu va permite Chinei să construiască baze militare în regat;
  3. Asigurări că Arabia Saudită nu va folosi tehnologia dezvoltată de Huawei în proiectele sale viitoare.

Dacă mulți analiști au speculat că armata americană va părăsi treptat Asia de Vest pentru a acorda prioritate noului Război Rece, iată că informațiile dintr-un raport secrett arată exact opusul – „Concentrarea președintelui Joe Biden asupra încheierii unui acord cu Arabia Saudită este o reflecție a viziunii sale că America trebuie să rămână un jucător central în Orientul Mijlociu pentru a controla Iranul, pentru a izola Rusia prin prelungirea războiului din Ucraina și pentru a contracara eforturile Chinei de a înlocui Washingtonul în regiune”, după cum punctează sursele WSJ.

Petrodolarul ajută la menținerea hegemoniei SUA

Petrodolarul este un pilon-cheie care susține hegemonia monedei americane pe piața financiară. E atât de ușor să înțelegi cum funcționează sistemul dezvoltat de americani: faptul că țările care achiziționează țiței au nevoie de dolari pentru a-l plăti asigură o cerere constantă pentru moneda Washingtonului în întreaga lume!

Acest lucru stabilizează dolarul, ajutând la finanțarea deficitului masiv de cont curent pe care Statele Unite l-au menținut de zeci de ani.

Când cele mai multe state de pe glob au un deficit comercial constant, moneda lor națională se depreciază față de moneda pe care o folosesc pentru a plăti importurile. Pe măsură ce moneda locală slăbește, acest lucru face importurile mai scumpe și exporturile mai ieftine, încurajând țara să-și echilibreze comerțul.

Cu toate acestea, Statele Unite au reușit mult timp să mențină un deficit comercial uriaș cu restul lumii deoarece în lume există foarte multă cerere pentru moneda sa, dolarul.

Iar când Arabia Saudită are o „supraabundență” de dolari, urmare a tranzacțiilor de țiței în creștere, Riadul depune banii în sistemul bancar american (obligatoriu, conform unei înțelegeri cu SUA!), care la rândul său folosește moneda în exces pentru a finanța mai multe împrumuturi.

De asemenea, Banca Centrală a Arabiei Saudite investește excesul de dolari pe care îl primește din vânzările de țiței în achiziționarea de titluri de trezorerie. Cu alte cuvinte, Riadul finanțează cheltuielile Guvernului SUA.

Totul a fost gândit încă din anii ’74.

În 1974, președintele de atunci, Richard Nixon, l-a trimis pe Secretarul Trezoreriei, William Simon, în Arabia Saudită. Scopul călătoriei a fost de a „neutraliza petrolul brut ca armă economică și de a găsi o modalitate de a convinge Arabia Saudită să finanțeze deficitul tot mai mare al Americii.

Astfel, Washingtonul a semnat un acord istoric cu Riadul, angajându-se să protejeze monarhia din Golf în schimbul vânzării țițeiului exclusiv în dolari, iar banii obținuți – „petrodolarii” – să fie depozitați în băncile comerciale americane și/sau investiți în obligațiuni de trezorerie.

De atunci încoace, tot petrolul Arabiei Saudite se tranzacționează în dolari, Riadul finanțând, astfel, cu mii de miliarde cheltuielile Americii.

Discuții pe axa Riad – Beijing despre vânzarea petrolului în yuani

China a devenit în ultimii ani cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite, iar cele două națiuni au dezvoltat relații tot mai strânse.

De un deceniu, Beijingul a cumpărat mai mult petrol din Golful Persic decât Statele Unite, astfel că regiunea a devenit foarte importantă pentru securitatea energetică a Chinei. Practic, de aici își extrage colosul din Asia o treime din nevoile sale energetice.

Președintele Xi Jinping a vizitat Arabia Saudită în decembrie 2022, unde a semnat acorduri cu Consiliul de cooperare al Golfului (CCG) și Liga Arabă. Cu acest prilej, Xi a anunțat că „China va continua să importe cantități mari de țiței din țările CCG, să extindă importurile de gaze naturale lichefiate și să utilizeze pe deplin Bursa de petrol și gaze naturale din Shanghai ca platformă pentru a efectua decontarea în yuan a comerțului cu petrol și gaze”.

Mai mult, în luna martie, China a intermediat o apropiere istorică între Arabia Saudită și Iran, gest diplomatic ce a stârnit furia Americii. Imediat, Washingtonul a intervenit cerând Riadului să revină la politica SUA de a impune o izolare agresivă a Teheranului.

De curând, ministrul de Finanțe al Arabiei Saudite a confirmat public pentru prima dată că Riadul are în vedere, într-adevăr, vânzarea de țiței în alte valute decât dolarul american. Dar MBS, moștenitorul tronului, încă nu a vorbit pe marginea acestui subiect.

Americanii tremură pentru că văd cum apropierea Arabiei Saudite de China și Rusia devine tot mai puternică. Riadul este deja membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), un organim care promovează integrarea eurasiatică, din care fac parte, printre alții, China, Rusia, India și Pakistan.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Exit mobile version