Cauta

SUA intră în război. Yemen, un alt Al Qaeda scos din joben de americani

Yemenul a reușit să schimbe cursul conflictului din Fâșia Gaza atacând navele aflate în drum spre Israel. Dacă  în primele zile au părut mulțumiți cu rezultatul acțiunii lor, acum militanții houthi (gruparea Ansar Allah) au toate motivele să regrete, căci e foarte probabil ca totul să se întoarcă împotriva lor. Sau, de ce nu, a întregii regiuni, după ce SUA au înființat o coaliție (task force) pentru protejarea culoarelor maritime din Marea Roșie.

Pretextul pentru intervenția americanilor este tocmai Yemenul, noul Al Qaeda scos din joben de strategii Pentagonului.

În loc să facă presiuni pentru încetarea masacrului în Gaza și impunerea păcii (chiar și cu forța), Administrația Biden mobilizează flotele arabe și occidentale în Marea Roșie pentru a proteja interesele economice, politice (și militare, evident!). Ale cui? Nu-i lesne de observat cine are de câștigat.

Pe fondul intensificării atacurilor yemenite asupra navelor care se îndreaptă spre Israel, SUA au sunat adunarea și 10 state formează acum o unitate gata să intervină pentru susținerea libertății de navigație în Marea Roșie și Strâmtoarea Bab el-Mandeb.

Această propunere lansată de americani (o forță navală internațională pentru protecția navigației în Marea Roșie) poate fi înțeleasă numai în contextul sprijinului necondiționat exprimat pentru statul Israel. La 4 decembrie, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a anunțat discuții despre formarea unui grup operativ naval și imediat Tel Avivul a înțeles că trebuie să-și sporească amenințările de represalii militare împotriva Yemenului.

Chiar omologul israelian al lui Sullivan, Tzachi Hanegbi, a transmis că, „dacă lumea nu se ocupă de asta, vom lua noi măsuri”.

În doar două luni de conflict în Gaza, Washingtonul a deschis un pod aerian, de aprovizionare cu arme, peste Israel, ceva ce depășește cu mult livrările către Ucraina, într-o perioadă similară de timp.

Dar asta nu a calmat spiritele în regiune și nici nu a speriat pe cineva. Dimpotrivă, americanii au ajuns să aibă chiar ei de-a face cu rachetele și dronele yemenite, care țintesc orașul Umm al-Rashrash (Eilat), din sudul Israelului.

Ce urmăresc americanii

Noul „Task force” arată din ce în ce mai mult ca o mișcare americană gata să înfrunte direct Yemenul, după ce războiul de opt ani pe care aliații SUA, saudiții și emirații, nu au reușit să-l câștige.

De asemenea, poate fi văzută și ca o oportunitate de a forța integrarea regională a Israelului în Orientul Mijlociu, prin implicarea Tel Avivului într-o misiune militară mai amplă, de natură multinațională.

O potențială escaladare a loviturilor asupra navelor israeliene care tranzitează Strâmtoarea Bab el-Mandeb ar putea reprezenta o provocare semnificativă pentru această coaliție.

Bab el-Mandeb este un punct vulnerabil pentru „Aliați”, la fel ca Strâmtoarea Ormuz, controlată de Iran. 12% din totalul comerțului maritim global trece anual prin Bab el-Mandeb.

Dacă vor să lovească Ansar Allah, americanii vor trebui să trimită în zonă un număr mare de nave militare. Cei de la „Defense News” scriu că ar fi nevoie și de prezența Israelului, alături de Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, pe lângă țările G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie). Dacă se întâmplă asta, atunci vom avea militarizarea unor întregi zone maritime – de la Mediterană la „Suez”, plus Golful Aqaba, Marea Roșie, Golful Aden, Marea Arabiei, chiar și Golful Persic, de ce nu!?

Pe măsură ce SUA concurează cu China și Rusia asupra stăpânirii lumii, obiectivul general devine tot mai clar – dominația coridoarelor internaționale, fortificarea securității energetice și, mai nou, gestionarea conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu.

Șah dat Chinei și Rusiei

Pe canale diplomatice, Rusia și China au reușit, anul trecut, să convingă Arabia Saudită și Emiratele să oprească războiul cu Yemen. După șapte ani de conflicte, s-a făcut pace, chiar dacă doar una provizorie.

Noile evenimente aruncă în aer eforturile Moscovei și ale Beijingului de a controla „focul” din regiune.

Sunt informații că de la Casa Albă se fac presiuni puternice pentru ca Riadul să nu semneze un acord de pace cu Sanaa, așa cum fusese înțelegerea între Xi Jinping și Mohamed bin Salman. Dimpotrivă, SUA vor ca saudiții să reia atacul asupra Yemenului, dar de data aceasta sub umbrela acestei coaliții internaționale.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Exit mobile version