Autorităţile noastre se simt neputincioase în lupta cu noul coronavirus. Tocmai de aceea, România solicită asistență internațională pentru concentratoare de oxigen și medicamentul Tocilizumabum, potrivit unei hotărâri adoptate marți de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Decizia de activare a Mecanismului European de Protecție Civilă vine în condițiile în care în România nu mai este niciun pat liber de ATI pentru COVID, iar spitalele s-au închis pentru pacienții non-COVID care nu sunt urgențe.
Care este decizia CNSU?
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat astăzi, 5 octombrie 2021, Hotărârea nr. 78 privind solicitarea de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19, după cum urmează:
- solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum;
- solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.
Pentru punerea în aplicare a acestor solicitări Departamentul pentru Situații de Urgență dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă în scopul identificării posibilităților de sprijin.
Raed Arafat a explicat și de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate.
”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri.
Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Raed Arafat.