Cauta

Războiul lui Putin ar putea dura 10 ani!

Pe măsură ce Rusia acaparează treptat tot mai mult teritoriu în Ucraina și continuă să bombardeze diverse ținte din Donbas, luptătorii ucraineni pierd controlul, ceea ce face ca regiunea estică să fie vulnerabilă la o preluare totală pe fondul unui conflict prelungit.

„Sunt îngrijorat”, a declarat pentru CNBC William Alberque, director la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Există riscuri uriașe ca Ucraina să continue să piardă teren. Dacă nu reușește  să împingă înapoi forțele ruse, am putea asista la un război înghețat semi-permanent care să dureze un deceniu sau mai mult”.

S-au schimbat multe de când Rusia a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie. După ce inițial a părut să atace țara dinspre sud, est și nord, armata lui Putin a realizat că a mușcat mai mult decât putea mesteca și, în schimb, și-a schimbat atenția către estul Ucrainei.

Această îndepărtare de capitala Kiev, precum și alte eșecuri strategice ale forțelor rusești în faza inițială a conflictului, au dat un mare impuls moral liderilor și luptătorilor ucraineni, iar aliații occidentali au fost optimiști că poate Ucraina ar putea chiar „câștiga” acest război împotriva vecinului său mai puternic.

Cu toate acestea, un astfel de optimism nestăvilit nu a durat prea mult timp, mai ales că Rusia pare să facă tot posibilul pentru a cuceri întreaga regiune Donbas, cu scopul de a cimenta un coridor terestru  până la Marea Neagră, unde încearcă să preia controlul asupra porturilor și comerțului din Ucraina.

De câteva săptămâni, artileria rusă lovește orașe din estul Ucrainei, precum Lysychansk și Severodonețk, ultimul oraș deținut de forțele ucrainene în provincia Lugansk.

Guvernatorul din Lugansk a avertizat că Rusia controlează majoritatea orașului Severodonețk și a distrus toate podurile. Mai rău este că forțele ruse par să fi reînnoit atacurile și asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, la nord-est, după o perioadă de răgaz.

Capturarea Severodonețkului de către Rusia, care pare din ce în ce mai probabilă, ar putea marca un alt punct de cotitură pentru Ucraina și o altă pierdere majoră, precum cea a portului său major Mariupol pe Marea Azov.

Comparativ cu prima fază a ofensivei, partea rusă pare să-și fi îmbunătățit activitățile operaționale și logistice și profită mai mult de superioritatea aeriană și de capacitățile sale de război electronic. Între timp, Ucraina suferă din cauza aprovizionării lente și insuficiente cu arme de la aliații săi.

Lista de dorințe a Ucrainei – include o cerere de tancuri,  obuziere  sau sisteme de rachete cu lansare multiplă – care au o rază de acțiune de 50-80 de kilometri – sunt considerate a fi exact ceea ce are nevoie armata sa  în acest moment.

Deși SUA și Marea Britanie au promis mai multe astfel de arme, există îngrijorări cu privire la cât timp va dura livrarea acestora și rămâne neclar dacă sunt oportune și suficiente pentru ca Ucraina să oprească ofensiva rusă în Donbas sau să recâștige măcar o parte din teritoriile ocupate”.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version