Cauta

Războiul cipurilor – cum vrea America să falimenteze China

Pe măsură ce tensiunea crește din cauza vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, războiul tehnologic dintre superputerile China și America ia o nouă întorsătură. Congresul SUA tocmai ce a aprobat un plan financiar de 280 de miliarde de dolari (Chips and Science Act) care urmărește să stimuleze producția internă de cipuri. În prezent, 75% din această piață este în Asia de Est, centrată în jurul Taiwanului, a Coreei de Sud și Chinei.

Casa Albă își propune să readucă industria semiconductorilor înapoi în America, chiar dacă asta presupune să sprijine financiar producătorii locali de cipuri, cum ar fi gigantul Intel.

Pe undeva, remarcă mulți analiști economici, este o anomalie ca statul să finanțeze capitalul privat, însă într-un război cu China pare-se că orice armă trebuie folosită, mai cu seamă cele neconvenționale.

Singura condiție pusă producătorilor

În plină criză, producătorii americani din industria semiconductorilor primesc, iată, un nesperat ajutor de la stat. Singura condiție pusă de Administrația Biden se poate dovedi, însă, o adevărată lovitură pentru …China: orice companie care beneficiază de subvențiile de 52,7 miliarde de dolari pentru localizarea producției de cipuri în SUA are interzis să-și extindă afacerea (inclusiv prin modernizarea instalațiilor avansate de fabricare a cipurilor din prezent) în China!

Cu alte cuvinte, SUA arată că preferă abordarea morcovului și a bățului: morcovul pentru a investi în fabricarea cipurilor în SUA și bățul pentru orice companie care își deschide linie de producție în China.

Primul efect al acestei legi trebuie să apară cât de curând: Samsung și SK Hynix, doi producători majori de cipuri care au făcut investiții substanțiale în China, vor trebui acum să aleagă – fie se îndepărtează de China, fie nu mai beneficiază de avantajele pe care le conferă deschiderea pe piața americană!

Replica Beijingului – șah la Casa Albă!

Nici China nu a stat cu mâinile încrucișate așteptând ca SUA să ridice sancțiunile care țintesc ambițiile Beijingului de înaltă tehnologie în acest domeniu.

Conștienți că industria semiconductorilor, în special fabricarea de cipuri avansate, este un domeniu-cheie de luptă între cele două superputeri, chinezii au făcut un progres major pe linia de producție. Concret, SMIC, producătorul de cipuri din Shanghai, au inundat piața cu cipuri de 7nm! În prezent, doar TSMC (din Taiwan) și Samsung (Coreea de Sud) au reușit să producă cipuri de 7nm.

Dylan Patel, un analist IT de top, a comentat: „SMIC livrează cipuri care sunt mai avansate decât orice au produs companiile americane sau europene vreodată. Se știe că cele mai avansate cipuri fabricate de SUA se bazează pe tehnologia GlobalFoundries de 12nm”.

SMIC este al cincilea cel mai mare producător de cipuri din lume.

Cum poate Olanda înclina decisiv balanța

O măsură a densității crescute a componentelor în cipuri de siliciu este dimensiunea tranzistorilor. Prin urmare, 14nm, 7nm și 5nm sunt o indicație a dimensiunii componentelor din cip și o măsură a puterii sale de calcul.

Litografia este un proces critic în fabricarea cipurilor, ce folosește lumina ultravioletă (UV). Cu cât este mai subțire linia pe care mașina litografică o creează pe placa de siliciu, cu atât mai multe dispozitive pot fi ambalate într-un cip. Iar pentru a atinge tehnologia de 5nm sau chiar 3nm, este nevoie de litografia ultravioletă extremă (EUV), de la ASML.

Și așa ajungem la compania ASML, din Olanda, singurul producător de mașini EUV din lume. Deoarece sursa de lumină a mașinii EUV produse de ASML este realizată de o companie americană, întreaga afacere intră sub incidența reglementărilor SUA, drept pentru care olandezii au fost obligați să accepte interdicția de a vinde astfel de mașini de litografie ultravioletă extremă în China!

SUA au crezut că, fără mașinile litografice EUV, Beijingul nu va putea produce cipuri sub 14nm, astfel că nu-i greu de imaginat șocul produs în piață de cipul de 7nm al SMIC. În plus, se pare că este doar o chestiune de timp până când China va reuși să fabrice propria sa mașină litografică; deja Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) lucrează la un prototip, așteptat să apară pe piață undeva la începutul lui 2023.

Industria semiconductorilor se află în mod clar la o răscruce de drumuri, cu riscul ca lanțul global de aprovizionare să se împartă în două blocuri concurente, unul controlat de SUA și celălalt de China.

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu anunță toleranță zero pentru „păcănele”. Începe marea curățenie!
  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Exit mobile version