Cauta

UPDATE. Rafila, anunț de ultim moment despre iodura de potasiu. „Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate”/Care e necesarul de comprimate stabilit

Premierul Ciucă: „Există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient”. Ce s-a decis „în regim de urgenţă” (sursa foto: facebook)

Premierul a anunțat, referitor la pastilele de iod, că în momentul de faţă există un numit număr de astfel de medicamente, care este, însă, insuficient. De unde și un pas anunțat de la vârful Executivului, cu referire la producerea acestor pastile, la nivel național.

UPDATE 13.12: Un anunț de ultimă oră a venit de la vârful Ministerului Sănătății, cu privire la producția, la nivel intern, de pastile de iodură de potasiu.

„Începând de mâine (marți-n.red.), compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile (…) la fiecare 48 de ore”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există substanță activă, ministrul a răspuns: „Antibiotice Iași este un producător responsabil (…) și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri, încât să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă asta producătorul și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”.

Rafila a ținut să sublinieze că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări de la presă, Rafila a declarat că „nu e vorba de câte doze avem nevoie, un necesar făcut de către Institutul Naţional de Sănătate Publică și Comisia de Endocrinologie a Ministerului Sănătății este vorba de maxim 30 de milioane de comprimate”.

„Ele vor fi duse la Direcția Sănătate Publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a mai menționat Rafila.

În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a susținut premierul Nicolae Ciucă, duminică seară, la Digi24.

Potrivit șefului Executivului, este vorba de substanța activă, „de care avem nevoie” și ce trebuie adusă în țară, iar apoi „imediat se poate trece la producţie”. Premierul nu a oferit un orizont de timp, spunând că se așteaptă răspuns de la furnizori.

Premierul vorbește de „măsuri de precauţie”

Totodată, șeful Executivului a mai făcut o precizare importantă. „Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a menționat premierul Ciucă.

Încă de vineri, 4 martie, CNCAN-ul anunțase că „urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la incendiul produs în noaptea de joi spre vineri in zona centralei nucleare Zaporoje, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), precizează ca nivelurile radiațiilor sunt normale, iar pompierii ucraineni au reusit sa stinga incendiul” și că „CNCAN monitorizează în permanență evoluția situației, la nivel național masuratorile efectuate confirmand valori normale ale radiatiilor”.

Ce anunțase MS cu privire la iodura de potasiu

Și tot vineri, 4 martie, Ministerul căndus de către Alexandru Rafila transmisese un avertisment, referitor la iodura de potasiu, subliniind că „nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”. Totul, în contextul în care unii români s-au dus degrabă la farmacie pentru a încerca să cumpere comprimate de iodură de potasiu.

Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”- s-a transmis, în 4 martie, în comunicatul Ministerului Sănătății.


Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version