Cauta

Politica mondială – revizionism total!

Revizionismul este un atribut al comportamentului puterilor la nivel global și regional

Revizionismul – dorința de a adapta regulile care întruchipează ordinea internațională în funcție de interesele în schimbare – este acum un atribut al comportamentului puterilor care contează la nivel global și regional.

Principalele puteri nucleare nu sunt complet satisfăcute de ordinea existentă; se străduiesc să o „modifice” și sunt, astfel, revizioniste.

Revizionismul american este hegemonie. A însemnat bombardarea Iugoslaviei în 1999, invazia Irakului în 2003 și, de fapt, întreaga practică a intervențiilor militare efectuate cu eludarea deciziilor ONU.

Nu mai puțin evident este revizionismul Rusiei și Chinei. Acesta se extinde la acele aspecte ale ordinii internaționale moderne care sunt mai bine concepute pentru a servi interesele Statelor Unite și ale aliaților săi europeni: instituțiile financiare și economice și regulile de joc acceptate în domeniul securității globale și regionale.

La nivel regional, notează Modern Diplomacy, exemple izbitoare de comportament revizionist sunt Turcia, Iranul, Arabia Saudită, Africa de Sud, Algeria, Coreea de Nord și Brazilia. Toate aceste țări se străduiesc să corecteze elemente specifice și importante ale ordinii internaționale.

În general, chestiunea importanței Sudului Global este de natură revizionistă, deoarece constă în revizuirea și corectarea regulilor jocului pe scena mondială în favoarea intereselor unui anumit grup de state care anterior nu dispuneau de resursele interne și externe pentru a pune o astfel de problemă.

Parafrazându-l pe Henry Kissinger, putem spune că, în lumea modernă, revizionismul nu este de natură substanțială, ci procedurală: nu este vorba că o putere dorește să obțină anumite schimbări, ci de faptul că dorește schimbări de principiu.

Și experiența istorică confirmă: revizioniștii ies întotdeauna victorioși, iar puterile permanente supraviețuiesc, dar pierd.

În prezent, cele mai mari dificultăți sunt întâmpinate de asociațiile de țări care și-au construit strategia pe menținerea ordinii existente – în Vest este vorba de Uniunea Europeană, iar în Est – de blocul economic ASEAN. Încearcă din răsputeri să mențină un status quo de care nimeni nu mai are nevoie.

Nu avem niciun motiv să credem că schimbările care au loc în lume vor fi rapide și dramatice – revizionismul, prin natura sa, nu implică mișcări bruște.

Vedem cât de prudente sunt Rusia și Statele Unite în ceea ce privește probabilitatea unei escaladări a diferendelor lor în Europa de Est. Beijingul și Washingtonul dau, de asemenea, dovadă de o serioasă reținere și își rezolvă cu abilitate disputele fără a le aduce în conflict direct.

Cu toate acestea, pierderile vieților omenești au fost și sunt prețul revizionismului general. În condițiile în care un conflict major este irațional, dar posibil, iar contradicțiile dintre numeroasele puteri care vizează revizuirea ordinii internaționale sunt mari, ar fi extrem de dificil să se evite aceste pierderi.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version