AcasăPoliticaOrdinea mondială se schimbă în favoarea lui Putin?

Ordinea mondială se schimbă în favoarea lui Putin?

Se naște o lume multipolară”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, la o lună după invazia Ucrainei.Cu alte cuvinte, SUA nu mai sunt „polițistul global” – un mesaj care rezonează în țările care au fost mult timp suspicioase față de puterea americană.

Coaliția Occidentului poate rămâne solidă, dar nu a reușit să atragă națiunile care au refuzat să aleagă o tabără. Între timp, misiunea Moscovei de a construi legături înregistrează puncte câștigătoare.

În martie, 25 de state africane din 54 s-au abținut sau nu au votat în cadrul unei moțiuni ONU de condamnare a invaziei, în ciuda presiunilor uriașe din partea puterilor occidentale. Refuzul lor de a se poziționa clar de partea Ucrainei a fost o dovadă a eforturilor diplomatice continue ale Rusiei în țările în curs de dezvoltare.

Apoi, mai sunt țările din Africa de Nord, care au ajutat Rusia să compenseze efectul economic al sancțiunilor occidentale. Maroc, Tunisia, Algeria și Egipt au importat, motorină rusească și produse chimice.

Vladimir Putin cultivă în mod deliberat această alianță a națiunilor care se simt victime ale „imperialismului occidental” și pune Rusia în fruntea ei.

Mesajul este la fel de bine primit în mari părți ale Asiei, unde mai mult de o treime dintre țări au refuzat să condamne Rusia la votul inițial al ONU, precum și în America Centrală și de Sud, unde valurile de sentimente antioccidentale și anticapitaliste continuă să se amplifice.

După cum a spus săptămâna trecută fostul ambasador al Indiei în Rusia, Venkatesh Varma: „Noi nu am acceptat formularea occidentală a conflictului. De fapt, sunt foarte puțini cei care o acceptă în Sudul global”.

India, alături de China și Africa de Sud, s-a abținut săptămâna trecută de la o altă rezoluție a ONU care cerea Rusiei să se retragă din Ucraina. Din 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, iar 32 s-au abținut, potrivit The Spectator. Șapte au votat împotrivă, Rusia fiind însoțită de Belarus, Eritreea, Mali, Coreea de Nord, Nicaragua și Siria.

Ideea că America și aliații săi sunt sursele perturbării și instabilității globale este valabilă. Eșecurile din Afganistan și teoria că războiul din Ucraina s-a întâmplat din cauza expansiunii NATO au alimentat o narațiune și chiar simpatia pentru Putin –  pur și simplu ține piept Occidentului.

În același timp, președintele rus face apel la conservatorismul social al lumii. De aceea, săptămâna trecută, el a subliniat contorsionările comuniunii anglicane cu privire la căsătoriile gay și la un Dumnezeu „neutru din punct de vedere al genului”, numindu-le „o catastrofă spirituală”. Discursuri cu audiență și dincolo de aliații Rusiei.

Astfel, Moscova se prezintă ca un bastion al stabilității într-o lume decadentă. Narațiunea  este susținută de realpolitik și de comerț, cu petrol, gaze, metale și recolte folosite ca stimulente diplomatice pentru a intra în jocul Rusiei.

Apoi, mai este China, care săptămâna trecută a făcut un apel la discuții de pace, și l-a primit pe președintele belarus Alexander Lukașenko, aliatul lui Putin. Relația dintre Rusia și China va fi întotdeauna complicată, însă invazia Ucrainei și răspunsul Occidentului au creat oportunități enorme pentru cooperarea sino-rusă.

Rusiei pare suficient de puternică pentru a continua războiul cu Ucraina: FMI preconizează că economia sa va crește cu 0,3% în acest an. Între timp, sute de mii de recruți ruși sunt în continuare chemați la datorie.

Ecuația este diferită pentru Ucraina, indiferent de ceea ce furnizează Occidentul – deoarece Kievul este înarmat pentru un război defensiv, mai degrabă decât ofensiv. În timp, asta înclină balanța în favoarea celui care poate suporta durerea mai mult timp, în acest caz Rusia. Războaiele de uzură sunt costisitoare și greu de susținut.

Vorbitorii Kremlinului susțin adesea că europenii mor de frig din cauza prețurilor ridicate la energie sau că au fost nevoiți să mănânce lăcuste din cauza lipsei importurilor de grâu rusesc. În spatele unui astfel de senzaționalism se află speranța că susținătorii Ucrainei se epuizează și că în curând vor apărea fisuri în zidul de solidaritate al Occidentului.

Propagandiștii ruși sunt, de asemenea, conștienți de faptul că, în 2025, o nouă administrație americană ar putea oferi noi opțiuni pentru Moscova, mai ales dacă va exista un președinte republican izolaționist.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.205 afisari

32 COMENTARII

    • Serios ? Ti-a placut sa dai limbi in cur lui Iohannis si acum esti trist ? Lasa ca-ti trece la Rotativa

      Slava Biden senilu ca fara el cine ar fi finantat Ukraina?

  1. Moarte mati fututa de un batalion de ghei jidani ukroci, jigodie leghebetista!
    Sa iti luam copiii la poola prin toate gaurile!
    Sa moara foototi cu punga pe cap!
    Sa arzi de viu cu toata familia ta in zi sfanta!

  2. Alexandrooooo…
    Ce muian ai, gunoiule gheu!
    Moarte mati fututa de un batalion de ghei jidani ukroci, jigodie leghebetista!
    Sa iti luam copiii la poola prin toate gaurile!
    Sa moara foototi cu punga pe cap!
    Sa arzi de viu cu toata familia ta in zi sfanta!

  3. NUmai idiotii inutili si cu creierasul bine spalat cu Dero de 3 ori pe zi nu stiu ca din cele 180 de state ale lumi, numai 50 ii sustin cat de cat pe nazistii aia din Kievul azovist-banderist, dar si aia o fac pentru mult, foarte mult kaskaval, nu asa pe gratis 🙂 Ha ha ha 🙂 Iar dintre cica toti sustinatorii lor, chiar micuta colonie esuata din Bukalistan o va lua cel mai mult pe koaja, fiindca a zis si sfantul Parinte Justin Parvu, ca daca jeneralli astia de karton ghipsat nazisti de ciukanez maidanez vor sa il bage inrazboi, Dumnezeu va da un asa d emare cutremur, incat totul va fi praf is pulbere, si nu vor avea efectiv cum sa se bage la mijloc, asa ca dulapule, vezi sa ai avionul ala pregatit pentru Miami, o sa ai nevoie de ea in luna Mai !! Bai zdelinski, bai maimutza drogata nazista, nu uita sloganul zilei si al anului 2023: Sklava Kokaina !! Ha ha ha 🙂 Muriti, bai adunatura de ukro-na-zi betivani, si nu uitati ca toate femelele voastre sunt niste koorve duse la produs in Occidentul acela nazist, ateu si kurkubeist 🙂

  4. Citesc comentariile abjecte scrise de sustinatorii Rusiei si ma cutremur. Nenorocitilor, sunteti crstini romani ? Din ce familii proveniti, ce pregatire aveti derbedeilor ?

  5. Gigi, sunt inginer pensionat, am elaborat mii de lucrari dintre care unele de importanta nationala. Sunt a patra generatie de licentiati, , trei generali cu Scoala de Razboi, toti din familia mea aveau biblioteci cu mii de volume citite, vorbitori de limbi straine. Tu si toti golanii care sustin niste criminali, probabil regretand monstruozitatile comuniste, aveti ceva scoala?Sunteti de la coada vacii si deoarece sunteti frustatii, ratatii societatii, fiind niste puturosi, cu scoala putina, urati occidentul , urati aspiratiile Ukrainei spre democratizare, spre dezvoltate capitalista , singura care aduce progres, prosperitate .Imbecili sunteti, imbecili ramaneti pentru ca nu o sa va puteti depasi niciodata aceasta congitie.

    • Mister tot repectul pentru efortul tau da’ sa stii ca acum informatia e mult mai ampla, mai haotica (ok recunosc) circula mai rapid si este structurata altfel decat pe vremuri. Faptul ca drumul spre progres e dat de capitalism nu inseamna ca trebuie sa tii cu rusii de granita (kraina). Aia tot rusi sunt si fac ce face un rus – salabaticie jaf vio, si omor. De altceva astia nu sunt in stare (kelpan era grec by the way), asa e gena lor. Aspiratia rusiei ukrainiene, un stat extrem de corupt si de salbatic spre democratizare e o minciuna iudacia menita sa atraga simpatia si suportul tarilor mai mult sau mai putin civilizata. Daca e un razboi acolo in niciun caz nu este pentru democratie si libertate ci pentru suprematie si prada. Tine minte : „SA NU ITI FIE MILA DE drac!” NICIODATA! Si vezi ca acolo unde e multa desteptaciune e si multa prostie.

      • Felicitari domnului Radu Dan Mihailescu. Ce pot sa spun ? Doar ca ambele comentarii au ceva bun? ca fiecare are o parte de dreptate? Ar trebui sa luam ce este bun din mai multe regimuri politice. Ma rog, nu este o mare scifala ce am zis.

        • comunismul nu are absolut nimic bun. daca ti se pare ceva bun acolo fie ai fost pacalit fie esti ucigas

  6. „Rilii pipăl”? Faceti misto? Sunteti partizani intr-o ciomageala civila a aceleeasi natii care ne-a facut atat de rau in ambele „fleivăr”-uri? Daca as putea le-as da kievenilor nucleare cu focoasele setate din fabrica pentru moscova si rusiilor cu setarile pentru kiev. Sunteti nebuni? Dati imediat cetatenie si azil politic copiilor de romani din Bugeac si Bucovina ca sa vina in tara si scape de incorporarea fortata in AFU si goniti ukrocii de aici inapoi peste granita eventual dupa ce le-ati sechestrat masinile de lux bijuteriile si banii, iar la mUE dati ca s-au dus ei benevol inapoi ca sa lupte cu muscalii. Dude WTF asta e ca si cum ai alege intre a fi sfasiat de lupi sau de hiene. Tineti minte de la mine daca nua ti invatat la scoala comunista (explicabil) bai babalicilor rusul e rus si e crancen de barbar indiferent ca e de la sud – kiev sau de la nord – moscova. Rugati-va sa fie polonezii si cu baltii in vana sa-i zdrobeasca pe amandoi si sa-i arunce inapoi in campia volgai sau Doamne ajuta dincolo de Urali de unde au venit. Boii de muricani trebuiau sa intre tare in kazhastan, in georgia si in armenia iar pe satanele de muciulmani din azerbaidjan si turcia (expulzata instant din nato cand a cumparat s400) sa-i fi „democratizat” de indata nu doar de la distanta cu un parlit de haarp daca l-au dat si p’ala.

  7. Mihailescule,sigur nu ai citit cartile din acele biblioteci altfel n-ai pupa in dos acesti satanisti.Daca nu ti-au zis protv-ul si digi sigur n-ai aflat porcariile pe care le fac ukranii la granitele cu noi si Moldova.Te lauzi ca esti destept.Bunica-mea avea o vorba,unde e carte multa e prostie si mai multa.Nu Rusia ti-a luat Bucovina,Bugeacul sau Insula Serpilor ,asa cum o sa ia fraierilor de romani ca tine si Gurile Dunarii ,cultivatule.

  8. Bipolarul Putina marele gheostrateg a cucerit juma de sat Bahmut in 1 an si 2 saptamani si 3 zile si 4 ore. In acelasi ritm bipolarul o sa cucereasca următoarele tari:
    – Romania anul 102023 pe 23 august.
    -Germania anul 202023 iarna.
    -Spania anul 302023 toamna.
    -Alaska anul 1002023 de Marțisor.
    – New York anul 1102023 de Sânvali.
    -Hawaii ultimu stat american si gata in anil 2002023 de Pastii Ortodoxi de rit nou.

    Succesuri!

  9. Din cauza ca continentele se misca Putina tot pe langa Bahmut va ramane crezand ca se bate cu dragonii 🐲 nazisti din toate tarile lumii… Europa aceasta dulce curva a lui Zeus, aceasta Dulcinee nerecunoscatoare de mult slavilor barbari, va coooniza spatiul in cautare de noi civilizatii prosperitate, progres si rezilienta lasand jucariile bipolarului Putina sa joace.

  10. Soțul meu a început să mă trateze mai bine și a fost un proces de vindecare pentru amândoi. Coșmarul care durase aproape 2 ani s-a încheiat în sfârșit. Parcă ne-am îndrăgostit din nou! Amândoi am lăsat trecutul în urmă și încercăm să mergem înainte – și pentru prima dată după mult timp, viitorul pare mult mai luminos. Nu pot exprima în cuvinte cât de recunoscător îi sunt doctorului Ilekhojie! Este ca și cum am redescoperit în sfârșit acele lucruri unul despre celălalt care ne-au făcut să ne îndrăgostim în primul rând. Toate îngrijorările și stresul au dispărut pur și simplu. Îți mulțumesc Dr. Ilekhojie pentru că mi-ai salvat Căsnicia ruptă. Eu și soțul meu trăim din nou fericiți. Toate mulțumim lui Ilekhojie. Contactați-l pentru a vă restabili căsătoria Whatsapp +2348147400259

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger