Cauta

Occidentul stă cu ochii pe o himeră: victoria Ucrainei

Impulsul maximalist față de Ucraina se apropie de actul său final. Seamănă din ce în ce mai mult cu o criză de sens, alimentată de o teorie a victoriei nedefinită.

Nu va exista niciodată o unanimitate perfectă în ceea ce a fost o coaliție de aproximativ 50 de națiuni condusă de SUA, dar se poate presupune că obiectivul inițial a fost acela de a permite Ucrainei, printr-o combinație de ajutor militar, sancțiuni și presiune diplomatică, să învingă armata rusă.

A devenit clar în a doua jumătate a anului trecut – deși trebuie spus că mulți observatori au tras un semnal de alarmă cu mult timp înainte – că strategiile din spatele acestei abordări erau nesustenabile.

Dar persistă convingerea că Ucraina poate înclina balanța de forțe în favoarea sa dacă i se furnizează echipamentul potrivit, relatează Responsible Statecraft. În 2023 a fost vorba de tancuri Leopard și sisteme de rachete Patriot. Acum, este vorba de avioane F-16. Apoi, există problema mai mare și mai importantă a obiectivelor pentru care ar trebui utilizate aceste arme.

Ucraina nu  dispune de puterea ofensivă necesară pentru a expulza forțele ruse de pe întreg teritoriul său recunoscut la nivel internațional. Prin urmare, a trecut la o poziție defensivă. Unii susțin că apărarea ar fi cea mai bună abordare în prezent.

Din păcate, această abordare nu merge suficient de departe în recunoașterea gravității factorilor – militari, politici, economici și demografici – care acționează împotriva Ucrainei în și în afara câmpului de luptă.

Mai mult, date recente arată că unitatea populației ucrainene în ceea ce privește obiectivele de război aproape că s-a risipit.

Kievul câștigă timp sau pierde timpul?

Prin strategia defensivă, Kievul și aliații occidentali încearcă să câștige timp pentru a atinge un scop care încă nu a fost definit în mod adecvat. Dar războiul nu poate fi pus pe pilot automat, prin simpla amânare a operațiunilor ofensive și investirea în apărare.

Dezbaterea dacă tendințele care acționează împotriva Ucrainei pot fi încetinite sau nu eludează o întrebare fundamentală: încetinite în ce scop?

Dacă intenția este de a câștiga mai mult timp, pentru ce este acest timp? Pentru a pregăti o altă contraofensivă pe scară largă ; pentru a învinge încet Rusia într-un război de uzură; sau pentru a crește costurile Rusiei astfel încât Kremlinul să accepte negocieri în condiții rezonabil de favorabile pentru Ucraina și Occident?

Ajutorul militar sporit pentru Ucraina și sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei sunt adesea tratate ca obiective în sine, mai degrabă decât ca instrumente folosite pentru a modela rezultatele la nivel strategic.

Intrarea într-un conflict prelungit fără o teorie realistă a victoriei seamănă cu strategia pierzătoare a  SUA în războiul din Vietnam. Variabilele aflate în joc în Ucraina sunt destul de diferite, însă rezultatul ar putea fi similar.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version