AcasăPoliticaDe ce ajutorul SUA nu va schimba soarta Ucrainei

De ce ajutorul SUA nu va schimba soarta Ucrainei

Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari oferă Kievului un răgaz, dar este puțin probabil ca această sumă să schimbe situația pe câmpul de luptă de una singură

Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari oferă Kievului un răgaz, dar este puțin probabil ca această sumă să schimbe situația pe câmpul de luptă de una singură.

Multe vor depinde de rapiditatea cu care asistența americană poate ajunge în prima linie. În timp ce pachetul a fost blocat timp de șase luni în Congres, ucrainenii s-au confruntat cu o lipsă tot mai acută de muniție și de personal, în timp ce forțele Rusiei își mențin avantajul.

„Întrebarea este dacă va exista ajutor și în ce volum în 2025 și după aceea – deoarece strategia lui Putin este de a aștepta”, potrivit lui Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice din Kiev. Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone, în timp ce războiul a intrat în al treilea an, distrugând o mare parte din infrastructura energiei electrice a Ucrainei.

Departamentul american al Apărării ar putea pune în mișcare arme către Ucraina „foarte rapid” odată ce ajutorul va curge, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Potrivit unor surse Bloomberg, Germania va continua să facă presiuni asupra aliaților europeni în această săptămână, inclusiv Franța și Italia, pentru a furniza sisteme de apărare aeriană și componente pentru Ucraina

Miliardele de dolari nu vor ține armata rusă la distanță

Lipsa de arme și de soldați de-a lungul frontului de 1.200 de kilometri, precum și nevoia urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană, au împins forțele combatante ucrainene aproape de punctul de rupere, crescând riscul unei pătrunderi rusești.

Chiar dacă materialele americane se deplasează rapid, logistica de transport va însemna că ajutorul nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, avertizează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

Forțele ruse profită de decalajul tot mai mare în aprovizionarea cu muniții, și-au sporit puterea de foc pe tot frontul și au obținut câștiguri de la capturarea orașului Avdiivka în februarie. Se concentrează asupra unor puncte cheie din punct de vedere strategic în regiunea Donețk.

De fapt, ajutorul american  nu a fost conceput inițial pentru achiziționarea de echipament militar, ci  drept un supliment la un pachet european care avea ca scop susținerea deficitului enorm al Ucrainei cu intrări de capital străin.

Numai niște naivi își pot închipui că miliardele de dolari vor ține armata rusă la distanță. Devine din ce în ce mai limpede că liniile de apărare ucrainene cedează și se vorbește chiar despre faptul că orașul Harkov ar putea cădea în mâinile rușilor în următoarele săptămâni. Unii speculează că Rusia s-ar putea pregăti pentru o ofensivă majoră, fie în primăvară, fie în vară.

Dacă Rusia începe să cucerească cantități importante de teritoriu – sau, mai rău, dacă linia frontului ucrainean se prăbușește cu totul – atunci publicul american  va vedea cât valorează promisiunile folosite pentru a justifica pachetul de ajutor.

Dincolo de aceasta, va ridica întrebări serioase cu privire la expertiza în materie de politică externă a Occidentului, care pare să nu înțeleagă ce înseamnă un inamic de calibrul Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
612 afisari

6 COMENTARII

  1. fara oameni care sa foloseasca armamentul…..foc de paie si rusii mobilizeaza mereu si aduc trupe din alte zone,trupe cu experienta….

  2. STRATEGII FACUTE DE PENTAGON , TRADUSE ,APLICATE DE UCRAINIEI ,NU SE VOR POTRIVI NICIODATA CU TERENUL !, CU STILUL DE LUPTA AL RUSILOR .
    UCRAINIENII NU MAI SUNT MOTIVATI PENTRU CA SA CONTIUE LUPTA CU RUSII,UCRAINIENII Si-AU DAT SEAMA DE CACIALMAUA AMERICANA SI VOR SLABI REZISTENTA .
    ATI UITAT CUM S-A PREDAT TOATA ARMATA UCRAINEANA CAND A FOST OCUPATA CRIMEEA IN 2014 ??,ASA SE VA INTAMPLA IN VIITORUL APROPIAT,BA IL VOR PREDA SI PE ZELINSKY
    RUSILOR .

  3. Americanii si-au asigurat subjugarea Ucrainei. Mai rau decat daca era sau va fi cucerita de rusi. Ucrainienii si rusii s-au inteles si se vor intelege chiar daca au niste schelete vechi…Sunt slavi si sangele apa nu se face. Nici acum nu s-ar fi varsat sange daca nu-si vara „dracul euroatlantic” coada.

  4. Sunteti cativa trolii , cu alias diferite, care va scremeti sa ne convingeti de propaganda rusa. Imbecililor , romanii au acumulat atata scarba si ura fata de tot ceea ce inseamna Rusia (tarista, sovietica, imperialista ) inca eforturile vostre sunt zadarnice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger