Cauta

Klaus Iohannis a sesizat CCR! Şeful statului s-a implicat decisiv în soarta multor români

Klaus-Iohannis-semnare-decret

Klaus Iohannis a sesizat CCR! Şeful statului s-a implicat decisiv în soarta multor români

Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituţională asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, transmite Administraţia Prezidenţială.

Legea trimisă de Parlament la promulgare vizează modificarea art. 524-526 din Codul de procedură civilă, ce reglementează procedura contestației la tergiversarea procesului, în vederea armonizării dispozițiilor cu cele statuate prin Decizia Curții Constituționale nr. 604/2020.

Totodată, a fost introdusă printr-o normă distinctă, la art. III, posibilitatea contestării paternității stabilite pe cale judecătorească definitivă. Președintele României, Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională arătând că unele aspecte ale noii modificări nu respectă standardele constituționale.

Nu s-au respectat dispoziţiile Legii 24/2000

Norma propusă a fost adoptată cu nerespectarea dispoziţiilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările ulterioare, referitoare la sistematizarea legislaţiei şi la unicitatea obiectului.

Astfel, în ceea ce priveşte sistematizarea legislaţiei, art. 13 lit. a) din Legea nr. 24/2000 prevede că actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, scop în care proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel, cu care se află în conexiune.

De asemenea, potrivit art. 14 din acelaşi act normativ, reglementările de acelaşi nivel şi având acelaşi obiect se cuprind, de regulă, într-un singur act normativ; art. 14 prevede, totodată că un act normativ poate cuprinde reglementări şi din alte materii conexe numai în măsura în care sunt indispensabile realizării scopului urmărit prin acest act”, mai indică sursa menţionată.

Datele de stare civilă trebuie să cotespundă adevărului

Considerăm că paternitatea stabilită pe cale judecătorească nu poate fi contestată, printr-o nouă acţiune, prescriptibilă în termenul general de prescripţie de 3 ani, de către „tatăl din afara căsătoriei” – întrucât hotărârea judecătorească se bucură de autoritate de lucru judecat.

Or, prezumţia de adevăr a hotărârii judecătoreşti prin care s-a stabilit paternitatea nu poate fi înlăturată/răsturnată decât prin exercitarea căilor ordinare sau extraordinare de atac prevăzute de lege.

În ceea ce priveşte acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, aceasta este o acţiune personală în reclamaţie de stare civilă ce are ca obiect determinarea legăturii de filiaţie dintre copilul din afara căsătoriei şi tatăl său, şi, de aceea, ea aparţine copilului”, mai argumentează Klaus Iohannis, în sesizarea transmisă la CCR.

Ultimele stiri

  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Slăbirea monedei Chinei – implicații uriașe pentru comerțul mondial
  • Israel vs Hamas – încă șapte luni de luptă
  • Gigantul petrolului lansează o mega-tranzacție de 10 miliarde de dolari
  • Flancul estic, veriga slabă a NATO
  • Calea periculoasă a extinderii UE
  • Dar Girafa de la Antipa o fi pus botul la verdeață?
  • Exit mobile version