Cauta

Japonia amenință supremația Chinei în Asia. SUA câștigă de două ori

Pe final de 2022, Japonia și-a dezvăluit noua strategie de apărare, menită să ofere un impuls masiv capacității militare a țării. Acesta este, fără îndoială, cel mai mare „upgrade” pe care Tokyo are de gând să-l facă de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, atunci când a anunțat că devine un stat pacifist. După cum arată, însă, documentele scurse în presă, Japonia lasă deoparte pacifismul în favoarea unei ținte mai mari – dorința de a redeveni o putere militară capabilă să proiecteze forța niponilor în regiune.

Nu mai este vorba doar despre autoapărare. În cuvinte simple, Japonia vrea să domine Asia de Sud-Est, așa cum o făcea odinioară, și să-și întindă influența și asupra Oceanului Indian.

Scopul este, așa cum justifică premierul, de a permite forțelor armate „să întreprindă un contraatac eficient pe teritoriul inamic ca măsură minimă de autoapărare”. Fumio Kishida descrie noua strategie de securitate națională „un punct de cotitură în istorie”.

Cum câștigă SUA de două ori

SUA câștigă de două ori. Pe de o parte, ține China ocupată și îi temperează elanul de acaparare a regiunii.

În plus de asta, puternica industrie de apărare americană obține miliarde din decizia Japoniei de a se înarma până-n dinți.

Conform datelor din documentele dezvăluite de presă, Japonia va cheltui aproximativ 316 miliarde în următorii cinci ani pentru modernizarea forțelor militare. Este al treilea cel mai mare buget de Apărare din lume, după SUA și China. 37 de miliarde de dolari vor ajunge în America anul acesta – contracte pentru capacități de contraatac și dezvoltarea de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune. Tokyo va cumpăra și rachete Tomahawk lansate de nave, dar își va îmbunătăți și capabilitățile de război cibernetic și spațiale.

Aceste cheltuieli vor transforma Japonia dintr-o țară pacifistă într-o națiune gata să reia campaniile de cucerire.

Potrivit informațiilor furnizate de presa niponă, japonezii vor recurge la aceste arme doar dacă țara va fi atacată sau – și aici trebuie atenție – dacă se derulează vreun atac asupra unei națiuni prietenoase! Națiune prietenoasă, adică Taiwanul, ca să priceapă China.

Japonia va pune accent pe dobândirea capacității de atac cu rachete cu rază lungă de acțiune. Dar, dacă vorbim de „rază lungă de acțiune”, atunci nu pot fi decât trei ținte, mari și clare – China, Rusia și Coreea de Nord!

Fumio Kishida a spus: „Acesta este răspunsul nostru la diferitele provocări de securitate cu care ne confruntăm”.

Dar niciuna dintre „provocările de securitate” de până acum n-au fost de nerezolvat pe cale diplomatică, dimpotrivă. Mulți, însă, spun că la mijloc sunt presiunile SUA, care au nevoie ca Japonia și Coreea de Sud, aliații din Pacific, să se întărească militar spre a veni în sprijin în eventualitatea escaladării conflictului sino-american.

Este Japonia cu adevărat amenințată de cineva?

Argumentul oferit, că țara se confruntă cu provocări enorme de securitate, nu prea stă în picioare. Cine a amenințat Japonia? Rusia? Divergențele asupra Insulelor Kirile au rămas la nivel de retorică diplomatică. Disputa cu China asupra Insulelor Senkaku n-a mers niciodată spre o aprindere militară.

La orizont nu se vede decât conflictul SUA – China. Dar o eventuală anexare a Taiwanului de către Beijing n-ar trebui să implice și Tokyo în această ecuație.

De ce, atunci, Japonia trebuie puternic militarizată, iată o întrebare care își are răspunsul în strategia americană de a modela politicile altor țări.

Dacă NATO începe să devină activă într-o regiune mult dincolo de jurisdicția sa, atunci intenția de a transforma conflictul din Europa într-unul global devine clară. Asta ar explica și factorii-cheie care determină militarizarea Japoniei. Tensiunile în Asia de Sud-Est vor atinge un nivel nemaiîntâlnit în ultimele decenii!

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version