AcasăPoliticaIsraelul în război pe „șapte fronturi”: consecințe pentru Orientul Mijlociu

Israelul în război pe „șapte fronturi”: consecințe pentru Orientul Mijlociu

Statul ebraic se confruntă cu Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, Cisiordania, Houthi în Yemen, Siria, militanți șiiți în Irak și Iran

La aproape un an, conflictul local între Hamas și Israel a evoluat acum într-un război pe mai multe fronturi. În cuvintele lui Benjamin Netanyahu, statul ebraic se confruntă cu Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, Cisiordania, Houthi în Yemen, Siria, militanți șiiți în Irak și Iran.

Acest conflict cu multiple fațete va avea consecințe grave asupra regiunii, notează Modern Diplomacy. La 5 octombrie 2024, Iranul a lansat un atac de represalii cu rachete balistice în două valuri asupra Israelului după asasinarea secretarului general al Hezbollah, Hasan Nasrallah, la Beirut, și al lui Ismail Haniyeh – șeful politic al Hamas la Teheran. Imediat după atac, Netanyahu  a declarat că „Iranul a făcut o mare greșeală și va plăti”.

Amenințarea unei confruntări între SUA și Iran a crescut semnificativ după 5 octombrie, deoarece Republica Islamică a încercat să restabilească un efect de descurajare. Israelul are două opțiuni: fie un răspuns limitat (similar cu represaliile din aprilie), fie o alegere de escaladare.

În caz de război, regiunea va suporta numeroase efecte care vor modifica dinamica regională, remodelând alianțele, economia și șansele reduse de încetare a focului.

O nouă criză petrolieră?

Orientul Mijlociu are trei dintre cele mai strategice puncte de control energetic din lume: Canalul Suez, Strâmtoarea Ormuz și Strâmtoarea Bab el-Mandeb. Aproximativ jumătate din comerțul maritim internațional cu petrol trece prin aceste strâmtori. Perspectivele de răspândire a războiului ar fi atât de acute încât ar putea duce la închiderea lor.

Lumea nu a uitat de blocarea Canalului Suez: a făcut ravagii pe piața globală, în special în industriile de transport maritim și de petrol și gaze. În plus, războiul Rusia-Ucraina a provocat, de asemenea, un haos semnificativ în diverse sectoare; creșterea inflației și creșterea prețurilor la petrol și gaze la nivel mondial.

Catastrofă umanitară

Un alt efect de mare amploare ar fi o catastrofă umanitară tot mai mare în Orientul Mijlociu, favorizată de conflictul dintre Hamas, Israel, Liban și Iran. În ultimul an, aproape 2 milioane de palestinieni au fugit, iar aproximativ 42 000 au murit în Gaza ca urmare a bombardamentelor israeliene. În Liban, războiul dintre Israel și Hezbollah duce la deplasări masive.

Înainte de începutul escaladării, în septembrie, la granița dintre Israel și Liban, aproximativ 100 000 de libanezi erau strămutați din cauza bombardamentelor israeliene și 63 000 de israelieni erau strămutați din cauza  atacurilor cu rachete ale Hezbollah. Pe fondul invaziei Libanului de către Israel și al bombardamentelor, peste un milion de libanezi au fugit din casele lor.

În cazul unui război la scară largă, criza umanitară în cascadă se va intensifica în foamete și răspândirea unor boli letale, împreună cu numeroase alte suferințe care vor face situația aproape insuportabilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
435 afisari

2 COMENTARII

  1. E tare asta ca v,rea razboi cu toti si cetatenii lui demonstreaza contra lui !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger