AcasăPoliticaIsraelul visează la o nouă ordine în Orientul Mijlociu

Israelul visează la o nouă ordine în Orientul Mijlociu

Odată cu decapitarea Hezbollah în Liban, guvernul israelian speră că a preluat în sfârșit inițiativa în lupta cu inamicii săi regionali.

Odată cu decapitarea Hezbollah în Liban, guvernul israelian speră că a preluat în sfârșit inițiativa în lupta cu inamicii săi regionali.

SUA îndeamnă Israelul să nu escaladeze și mai mult conflictul. Dar este probabil ca statul ebraic să considere momentul actual drept o oportunitate prea bună pentru a o rata, comentează Financial Times. Mulți doresc acum să accentueze avantajul, în speranța de a da o lovitură decisivă nu doar Hezbollah, ci și ”Axei de rezistență” condusă de  Iran,  care include Hamas, milițiile din Irak și Siria și Houthi din Yemen.

În urma uciderii lui Nasrallah, Benjamin Netanyahu a vorbit despre o oportunitate de a „schimba echilibrul de putere în regiune pentru mulți ani”. Dacă Israelul poate afecta grav „Axa rezistenței”, reușita sa ar fi salutată în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – care se  tem de Iran și au purtat un război împotriva Houthi.

Spre deosebire de guvernul israelian, saudiții continuă să insiste că înființarea unui stat palestinian este esențială pentru realizarea unei păci durabile în Orientul Mijlociu. De asemenea, guvernul saudit are motive întemeiate să se teamă de escaladarea ostilităților regionale care ar putea amenința planurile sale ambițioase de dezvoltare.

Pentru Israel, schimbarea raportului de forțe implică și inversarea narațiunii naționale de înfrângere și confuzie care s-a instalat după 7 octombrie.

Seria de atacuri asupra Hezbollah – începând cu explozia pagerelor, care au ucis sau mutilat atât de mulți dintre soldații organizației – a restabilit reputația serviciilor de informații israeliene și moralul publicului israelian.

Dacă Iranul  stă deoparte în timp ce Hezbollah este lovit, aliații săi se vor simți trădați, iar Israelul ar putea fi încurajat să întreprindă acțiuni și mai radicale. În plus, americanii sunt ferm angajați în apărarea Israelului și au demonstrat că sunt capabili să producă schimbări de regim în Orientul Mijlociu.

Haosul regional, un rezultat mai probabil

Unii susținători entuziasmați ai Israelului compară momentul actual cu Războiul de Șase Zile din 1967 – o victorie israeliană bruscă și neașteptată care a schimbat echilibrul de putere în regiune.

Dar există și riscuri. Chiar dacă  Hezbollah se clatină, ar putea fi încă capabil să desfășoare ceea ce a mai rămas din arsenalul său de rachete și să lovească în mod repetat marile orașe ale Israelului.

În cazul în care Israelul își pune în aplicare amenințările cu invazia terestră a Libanului, s-ar putea trezi într-un conflict care să dureze ani de zile – într-un moment în care forțele sale sunt deja în război în Gaza.

Pe termen lung, moartea și distrugerea din Liban cauzate de loviturile aeriene israeliene vor crea probabil o nouă generație de soldați Hezbollah. Se crede că aproximativ 60 % dintre luptătorii Hamas sunt orfani din conflictele anterioare.

Netanyahu poate visa la instaurarea unei noi ordini în Orientul Mijlociu. Dar haosul regional – cu toate pericolele pe care le aduce – pare un rezultat mai probabil.

author avatar
Radu Jacotă Redactor