În estul Ucrainei, la aproximativ treizeci de kilometri de linia frontului, fermiera Larisa Sișenko folosește o greblă pentru a curăța terenul de minele care au rămas latente de la începutul invaziei rusești.
„Toată lumea își face propria deminare, absolut toată lumea”, a declarat pentru AFP un alt fermier, Igor Kniazev. Mai mult de 80 de entități – guvernamentale, neguvernamentale și uneori comerciale – lucrează din greu la înlăturarea minelor. Comunitatea internațională a mobilizat un miliard de dolari. Dar sarcina este atât de vastă încât adesea, sfidând instrucțiunile oficiale, fermierii preiau conducerea.
În vara anului 2023, a sosit o echipă a Fundației elvețiene pentru deminare (FDS). A descoperit 54 de mine rusești PFM-1. Explodează sub o presiune de cinci kilograme. Ucraina tocmai s-a retras din Convenția de la Otawa, care interzice minele antipersonal. Rusia nu a ratificat niciodată această convenție.
Mina OZM din epoca sovietică este deosebit de periculoasă. Cunoscută sub numele de mină „săritoare”, este propulsată la un metru în aer, de unde își proiectează cele 2.400 de fragmente metalice până la 40 de metri.
Între 3 și 5 milioane de mine sunt îngropate în pământul ucrainean, estimează Paul Helsop, coordonatorul ONU al operațiunilor de deminare din țară. Guvernul de la Kiev vrea să curețe 80% din teritoriu până în 2033.
În regiunea Nikolaev, Victoria Sinkar, fostă coafeză, a devenit deminatoare pentru HALO Trust. Este plătită cu 1.000 de euro pe lună după un curs de formare de 21 de zile. HALO este un ONG care folosește 80 de drone – antrenate de inteligență artificială – pentru a localiza minele. Imaginile trimise la sediul central sunt folosite pentru a cartografia poziția acestora.
Lângă Kiev, analistul de date Volodimir Sidorok își transmite cunoștințele către algoritmul companiei partenere Amazon Web Services. Introduce linii multicolore de cod pentru fiecare tip de mină care apare ca o miniatură pe ecranul computerului.
Această învățare automată este încă în curs de desfășurare, dar „rata de precizie este de aproximativ 70%, ceea ce nu este rău deloc”. Odată perfecționată, IA va face dronele mai eficiente.
„Într-o zi, vom vedea roboți de dezamorsare a minelor, care vor lucra fără niciun risc pentru viața oamenilor. Peste cinci sau zece ani, totul va fi mult mai automatizat, datorită a ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina”, prezice Heslop.