În estul Ucrainei, la aproximativ treizeci de kilometri de linia frontului, fermiera Larisa Sișenko folosește o greblă pentru a curăța terenul de minele care au rămas latente de la începutul invaziei rusești.
„Toată lumea își face propria deminare, absolut toată lumea”, a declarat pentru AFP un alt fermier, Igor Kniazev. Mai mult de 80 de entități – guvernamentale, neguvernamentale și uneori comerciale – lucrează din greu la înlăturarea minelor. Comunitatea internațională a mobilizat un miliard de dolari. Dar sarcina este atât de vastă încât adesea, sfidând instrucțiunile oficiale, fermierii preiau conducerea.
În vara anului 2023, a sosit o echipă a Fundației elvețiene pentru deminare (FDS). A descoperit 54 de mine rusești PFM-1. Explodează sub o presiune de cinci kilograme. Ucraina tocmai s-a retras din Convenția de la Otawa, care interzice minele antipersonal. Rusia nu a ratificat niciodată această convenție.
Mina OZM din epoca sovietică este deosebit de periculoasă. Cunoscută sub numele de mină „săritoare”, este propulsată la un metru în aer, de unde își proiectează cele 2.400 de fragmente metalice până la 40 de metri.
Între 3 și 5 milioane de mine sunt îngropate în pământul ucrainean, estimează Paul Helsop, coordonatorul ONU al operațiunilor de deminare din țară. Guvernul de la Kiev vrea să curețe 80% din teritoriu până în 2033.
În regiunea Nikolaev, Victoria Sinkar, fostă coafeză, a devenit deminatoare pentru HALO Trust. Este plătită cu 1.000 de euro pe lună după un curs de formare de 21 de zile. HALO este un ONG care folosește 80 de drone – antrenate de inteligență artificială – pentru a localiza minele. Imaginile trimise la sediul central sunt folosite pentru a cartografia poziția acestora.
Lângă Kiev, analistul de date Volodimir Sidorok își transmite cunoștințele către algoritmul companiei partenere Amazon Web Services. Introduce linii multicolore de cod pentru fiecare tip de mină care apare ca o miniatură pe ecranul computerului.
Această învățare automată este încă în curs de desfășurare, dar „rata de precizie este de aproximativ 70%, ceea ce nu este rău deloc”. Odată perfecționată, IA va face dronele mai eficiente.
„Într-o zi, vom vedea roboți de dezamorsare a minelor, care vor lucra fără niciun risc pentru viața oamenilor. Peste cinci sau zece ani, totul va fi mult mai automatizat, datorită a ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina”, prezice Heslop.
Când vrei să redactezi un articol tehnic, ca cel de față, ori cunoști anumite lucruri ,trăite, ori te documentezi temeinic din varii surse. Că minele, ca tehnică de apărare, sunt un domeniu total necunoscut pentru dvs. se vede de la…Moscova. Așadar minele se „ingroapa” în zone vulnerabile, în general deschise, expuse și pe care e nerecomandat de desfășurat forță umană. Tehnica e folosită de armata din apărare , iar minarea și deminarea unui teritoriu se face de către unități specializate din componența formațiunilor de luptă. Armata ucraineană fiind cea din apărare, logic minarea a fost făcută de soldații lor și sigur cu mine de producție sovietică, iar în iureșul retragerii, au fost lăsate sa încetinească înaintarea rușilor. Aceștia însă și-au deschis un coridor de trecere și Dumnezeu cu mila, vor vedea la final . Până atunci, văd că femeile și unii voluntari, pe bani grei ( de ce )? fac munca altora. N-au bărbați ?? Le pot indica câteva locații pitorești de pe harta Europei unde vlajgani numai buni de orice activitate ostaseasca , însoțiți de părți feminine pe masura, „se luptă ” cu „hoardele” de grade … etilice. Sa-i șeinălim ? Eu, unul, sigur nu .
Daca ukrainienii vor sa scape de minele rusesti lasate acolo de unii sau de altii treaba este extrem de usoara. Sa invite armata victorioasa rusa sa preia aceasta activitate periculoasa. Cand rusii vor intra in teritorii vor folosi tehnica lor avansata de deminare si problema se rezolva.
Deci solutia este venirea rusilor in teritotiu, ei vin oricum, asa ca nu trebuieste ca ukrainienii sa se impacienteze cu greble, cu drone si cu povesti ca rusii au aruncat cu minele pe jos.