Cauta

De ce China îl susține pe Trump

Din perspectiva jocului pe termen lung al Beijingului față de Occident, întoarcerea lui Trump la Casa Albă s-ar putea dovedi a fi în favoarea Chinei

Amintirea modului în care arăta lumea înainte ca Donald Trump să devină președinte al SUA în ianuarie 2017 oferă o imagine surprinzătoare. La acea vreme, ideea că Beijingul reprezintă o amenințare la adresa securității globale nu era o idee curentă la Washington.

Impunerea de tarife vamale asupra importurilor europene părea de neconceput. Iar controalele asupra exporturilor de tehnologie erau de domeniul unei nișe. La bine și la rău, notează Foreign Policy, nu se poate nega faptul că Trump a schimbat lumea, mai ales în ceea ce privește relațiile dintre Statele Unite și China.

Având în vedere retorica incendiară a lui Trump la adresa Beijingului – inclusiv promisiunea sa de a intensifica războiul comercial dintre SUA și China – este ușor de crezut că liderii chinezi l-ar prefera în continuare pe  Joe Biden.

Însă această viziune eclipsează imaginea mai largă. După toate probabilitățile, China îl susține pe Trump. Știe că nu există nicio speranță pentru o îmbunătățire a legăturilor sale cu Washingtonul, fie sub Trump, fie sub Biden, fie sub orice alt președinte american.

Din perspectiva jocului pe termen lung al Beijingului față de Occident, întoarcerea lui Trump la Casa Albă s-ar putea dovedi a fi în favoarea Chinei, cel puțin în domeniul economic.

Strategia  este clară: dezmembrarea relației dintre Statele Unite și Europa este cel mai bun mod de a preveni apariția unor politici transatlantice în detrimentul intereselor chineze, cum ar fi controalele comune ale exporturilor. Iar Trump este omul care a înfierat politicile comerciale europene.

Dacă va fi ales, nu va putea rezista impulsului de a relua războaiele comerciale cu Europa – de exemplu, respectându-și promisiunea de a impune un tarif vamal de 10% pentru toate produsele. O luptă comercială ar opri cooperarea dintre SUA și UE cu privire la măsurile care ar putea afecta interesele Chinei.

Cu toată imprevizibilitatea politicii externe a lui Trump, o constantă a fost înclinația sa clară de a se apropia de președintele rus Vladimir Putin. Ar putea foarte bine să decidă să ridice sancțiunile împotriva Rusiei imediat ce intră în funcție, spre groaza țărilor europene.O astfel de situație nu numai că ar face deliciul Moscovei, dar ar juca și în favoarea Beijingului.

În ciuda declarațiilor de prietenie nelimitată între Rusia și China, realitatea este că firmele chineze au fost prudente în relațiile cu piața rusă. Acest lucru se datorează temerilor că Washingtonul ar putea impune sancțiuni secundare Moscovei, forțând companiile din întreaga lume să aleagă între clienții lor din SUA și cei din Rusia.

Pentru majoritatea firmelor chineze, rămânerea pe piața americană ar fi o soluție de nerefuzat într-un astfel de scenariu. Prin urmare, companiile chineze au un interes scăzut în dezvoltarea unor relații cu întreprinderile rusești pe care ar putea fi nevoite să le abandoneze în curând. Dacă Trump ridică sancțiunile impuse Moscovei, această problemă ar fi rezolvată pentru conducătorii de afaceri din China.

China a încercat de mult timp să se protejeze de sancțiunile americane, fie prin de-dolarizare, fie prin crearea de alternative la sistemul bancar global SWIFT controlat de Occident sau prin planuri pentru un yuan digital pentru a deconta plățile transfrontaliere.

Cu toate acestea,  nu poate realiza această strategie pe cont propriu. Pentru ca structurile sale financiare să le înlocuiască pe cele occidentale consacrate, partenerii comerciali ai Beijingului trebuie să opteze și ei pentru alternativa neoccidentală. Majoritatea firmelor și băncilor nu văd necesitatea de a renunța la SWIFT pentru a încerca o alternativă chineză mult mai mică.

O a doua președinție Trump ar putea schimba acest raționament. Cazul producătorului rus de aluminiu Rusal din 2018 ilustrează de ce: după ce a aplicat sancțiuni companiei fără niciun avertisment, administrația Trump a trebuit să dea înapoi și să ridice sancțiunile în grabă, după ce a realizat că măsurile au avut efecte masive la nivel global.

Morala poveștii a fost clară: sub Trump, orice se poate întâmpla – și oricine poate cădea sub sancțiuni fără avertisment. Prin urmare, multe țări ar căuta să se protejeze preventiv de astfel de măsuri dacă Trump s-ar întoarce la Casa Albă. În acest stadiu, cel mai bun mod de acțiune este să treacă la mecanismele financiare alternative ale Beijingului. Ar fi o altă victorie pentru China.

Ultimele stiri

  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Să fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de tehnologie
  • Exit mobile version